Yestermap

Café De Zwaan

Verrassend Nieuwegein

Het huidige pand (hoek van de Herenstraat en t Sluisje) is gebouwd in 1790, maar als herberg staat voormalige café ‘De Zwaan’ al bijna 200 jaar langer bekend, maar dan als ‘De Witte Zwaan’. Een "uithangbord" heeft al die tijd aan de gevel gehangen.


Het woord ‘zwaan’ of ‘zwaantje’ in de naam van een herberg gaf aan dat de ‘meiskes van plezier’ de gasten wachtten. Op een landkaart uit 1603 staat ‘De Zwaan’ vermeld als behorend bij bierbrouwerij ‘De Zevenster’ , die op de andere hoek van ‘t Sluisje en de Herenstraat stond. NB. In 1766 brandde de brouwerij geheel af en de herberg liep ook flinke schade op. Brouwer Cornelis van Wijngaerden besloot na de brand al zijn bezittingen in Jutphaas publiek te verkopen.


Naast de herberg lagen de paardenstallen en een kolfbaan, omgeven door een houten hek. Kolven was in de 18e eeuw een zeer populair slagbalspel; de bal moest met een houten ‘kolf’ zo ver mogelijk worden weggeslagen over een baan van ca. 12 m. lang. De boeren hadden de gewoonte na kerkgang of marktbezoek in ‘De Zwaan’ nog even na te praten over de dingen van de dag. Koetsen en kaasbrikken werden dan langs ‘t Sluisje gezet en de paarden, voorzien van water en hooi, in de stalling ondergebracht.


Achter ‘De Zwaan’ waren in 1623 zeven ‘cameren’ gebouwd. Het waren éénkamerwo - ninkjes, waarin - in de zeventiende eeuw - de imker Cornelis Hendrikszn. heeft gewoond. Hij huurde er twee; in het ene woonde hij, in het andere had hij zijn bedrijfje ‘De Bijenkorff’, waar hij honing verkocht en zelfgemaakte kaarsen van bijenwas. De cameren waren tot circa 1932 nog bewoond. Na het vertrek van de laatste bewoners, werden ze als werkplaats en opslagruimte gebruikt door machinefabriek Th.Vernooy en Zoon tot 1962 en door garagebe - drijf Grapendaal tot 1964. Kort daarop werden ze gesloopt en de vrijgekomen grond bestemde ‘De Zwaan’ voor uitbreiding van de zaak.


De Zwaan heeft al die tijd als café gediend met daarnaast Chinees/Indisch restaurant "Ruby" en sinds kort verbouwd naar woningen.


Bron en meer informatie

Verhalen over de geschiedenis van Rijnhuizen, Plettenburg en Jutphaas!

Een uitgave van Club Rhijnhuizen.

Café De Zwaan
Café De Zwaan