Yestermap

Zevenstar bier met oorsprong Brouwerij Zevenstar uit 1736

1736

Verrassend Nieuwegein

Het ontstaan van de naam “Zevenstar” komt voort uit de geschiedenis van de Brouwerij “De Zevenstar” in Jutphaas. In 1736 werd de brouwerij Zevenstar voor FL.6600,- aangekocht door Cornelis van Wijngaerden. Op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht stond deze bierbrouwerij “de Zevenstar”.


Op 16 december 1765 brandde de brouwerij grotendeels uit. De Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster” vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer. Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Juthaas dialect zijn. Cornelis van Wijngaerden, oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in “de Zevenstar” uit tot in december 1765 de brand uit brak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop.


Cornelis besloot toen om al zijn bezittingen in Jutphaas te verkopen. Hijzelf vestigde zich in Amsterdam. De resten van de brouwerij leverden bij een publieke verkoop niet meer op dan fl. 1300. Verondersteld mag worden dat letterlijk alles verloren was gegaan: gebouwen, gereedschappen en alle voorraden


Dit betekende gelijk het einde van deze bierbrouwerij. Eind 2015 zou dit, als de brouwerij, nog bestaan had, voor deze brouwerij een jubileum jaar geworden. Het leek toen, in het kader van toerisme & recreatie, een bijzondere uitdaging om 250 jaar later wederom een heerlijk gebrouwen eigen Nieuwegeins biertje te kunnen drinken met de naam: ‘Zevenstar’.


Bieren

* Zevenstar Geynse Witte

Een lekkere Duitse Weizen bier. Heerlijk in de zomer en de rest van het jaar lekker koel te drinken bij de BBQ, bij vlees op de plaat of gewoon omdat het lekker is. Zoetig en iets bitter 5,0% alcohol.

* Zevenstar Honing Blond

Een geurig fruitig Blond bier met een frisse geur van sinasappel. Het heeft tevens een lichte smaak van honing wat het geheel aan het eind een heerlijke afdronk geeft. 5,8 % alcohol.

* Zevenstar ’n Nieuw Geijntje

Dit Saison bier is een helder dorstlessend bier met een grote schuimkraag. De fruitige tonen domineren het aroma. De toevoeging van verschillende kruiden en specerijen, waaronder citroengras en ster anijs zorgen voor een complexe fruitige smaak. Dir bier nodigt uit om een heerlijk zomers gevoel te krijgen. 6,2 % alcohol.

* Zevenstar IPA

Een tongstrelend fris en fruitig bier met een krachtige smaak en door de verschillende hopsoorten met een bitter fluweelzachte afdronk. 6,5% alcohol

* Zevenstar Schavuit

Een heerlijk Quadrupel bier. Het is een zwaar donker bier met een mooi aroma, fruitig, moutig en goed met caramel gezoet. Dit bier is een krachtig en sterk bier, je zou het kunnen drinken als limonade, daarom de naam Schavuit. 9,4 % alcohol.

* Zevenstar Dikke Jutse

Een heerlijk dubbelbok bier. Het is een diep rood gekleurd bier met daarin een lekker bittertje, moutig van smaak en iets gezoet. en een afdronk met een typisch Belgische abdij gevoel. 8,1 % alcohol.


Zevenstar bier is op veel lokaties te koop.


NB. Deze locatie is ook te vinden op een speciale route "Wandelen & Fietsen in Jutphaas".Bron en meer informatie

Website / Facebook

Zevenstar bier met oorsprong Brouwerij Zevenstar uit 1736
Zevenstar bier met oorsprong Brouwerij Zevenstar uit 1736
Zevenstar bier met oorsprong Brouwerij Zevenstar uit 1736