Yestermap

Zevenstar bier met oorsprong Brouwerij Zevenstar uit 1736

1736

Verrassend Nieuwegein

"Zevenstar" bier met oorsprong de Jutphase Brouwerij Zevenstar uit 1736 ...


In 1736 werd de brouwerij Zevenstar voor FL.6600,- aangekocht door Cornelis van Wijngaerden. Op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht stond deze bierbrouwerij “de Zevenstar”.


De Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster” vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer. Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Juthaas dialect zijn. Cornelis van Wijngaerden, oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in “de Zevenstar” uit toen in december 1765 de brand uitbrak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop.


Cornelis besloot toen om al zijn bezittingen in Jutphaas te verkopen. Hijzelf vestigde zich in Amsterdam. De resten van de brouwerij leverden bij een publieke verkoop niet meer op dan fl. 1300. Verondersteld mag worden dat letterlijk alles verloren was gegaan: gebouwen, gereedschappen en alle voorraden.


Dit betekende gelijk het einde van deze bierbrouwerij. Eind 2015 zou dit, als de brouwerij, nog bestaan had, voor deze brouwerij een jubileum jaar zijn geworden. Het leek toen, in het kader van toerisme & recreatie, een bijzondere uitdaging om 250 jaar later wederom een heerlijk gebrouwen eigen Nieuwegeins biertje te kunnen drinken met de naam: ‘Zevenstar’.


Zevenstar bier is nu met zijn verschillende smaken op veel lokaties verkrijgbaar.


NB. De resten van de brouwerij liggen nog onder de grond.


Bron en meer informatie

Website / Facebook

Zevenstar bier met oorsprong Brouwerij Zevenstar uit 1736
Zevenstar bier met oorsprong Brouwerij Zevenstar uit 1736
Zevenstar bier met oorsprong Brouwerij Zevenstar uit 1736