Yestermap

Wellington monument, Boerderijpad

2011

Vlaardingen

Het monument gedenkt de zes bemanningsleden van de Vickers Wellington Z1321 (142 Squadron, Royal Air Force) bommenwerper die vlak bij deze locatie in de nacht van 25 op 26 maart 1942 tijdens de crash van dit vliegtuig om het leven zijn gekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden: Ronald Barrie (21 jaar), Eric Groves (22), Alfred Jelly (29), |Andrew Lennox (23), William Pipher (24) en David White (20).

Gedurende die nacht voerden 254 geallieerde vliegtuigen een aanval uit op de Duitse industriestad Essen. Het doel waren de staal- en wapenfabrieken van Krupp. De Wellington raakte tijds de aanval beschadigd en verloor langzaam hoogte en snelheid. Boven Vlaardingen werd het beschoten door luchtafweer en geraakt. Dit bleek de genadeklap. Het brandende vliegtuig stortte vervolgens zeven minuten na middernacht neer in een weiland binnen de grens van de gemeente Vlaardingen.

De totstandkoming van het monument was een initiatief van de Werkgroep Wellington Monument Vlaardingen en het werd onthuld op 15 juni 2012. Het monument wordt onderhouden door leerlingen van het Lentiz Geuzencollege: de school heeft het monument geadopteerd.

Poppy - Zowel in Groot-Brittannië als Canada is de klaproos (poppy) het nationale herdenkingssymbool. De poppy wordt op het linker revers gedragen als eerbetoon aan de slachtoffers.

In 2019 werden de tijdens de herdenking uitgereikte poppies beschikbaar gesteld door de plaatselijke branch van de Royal Canadian Legion in Innisfail (Canada), de geboorteplaats van bemanningslid Andrew Lennox.