Yestermap

Vlaardingen

Bij gelegenheid van de 'Dag van de Slag bij Vlaardingen' (1018) werd op 29 juli 2021 deze 'wegwijzer in Vlaardingen' vanuit de voorbereidingsfase van ca. 3 maanden aan de openbaarheid prijsgegeven. Nog wel een versie met ca. 75 objecten in Vlaardingen (en regelmatig uitgebreid, tot bijna het dubbele) en nog zonder afbeeldingen (komt allemaal nog) maar toch als een bruikbare versie voor bij voorbeeld een wandeling door de stad.
In de komende maanden zal deze Vlaardingse digitale vraagbaak worden ver-volmaakt (de basis werd gelegd vanuit de Cartoteek Vlaardingen (uitgave Drukkerij Ouwendijk in de jaren rond 1985 t.b.v. Streekmuseum met teksten vanuit Stadsarchief) en de monumentenborden welke voor het eerst in 1992/93 op initiatief van de Historische Vereniging Vlaardingen (teksten: Stadsarchief) werden gerealiseerd. Volg dus deze pagina op weg naar de voltooiing, en lever zo mogelijk uw aanvullingen of suggesties aan via onderstaand mailadres.

*
Vlaardingen is een stad met dorpse charme, waarbij het dorpse het beste tot z'n recht komt tussen het Stadhuis en de Molen (Hoogstraat en Kortedijk): de strook tussen de Haven/Buizengat en Gedempte Biersloot. En het stedelijke in de na-oorlogse buitenwijken.
Elke Vlaardinger houdt van zijn stad, die ca. 74.000 inwoners telt, en ooit de grootste Haringstad van ons land was, én de 3e Havenstad (rond 1950-60).
Deze website laat u kennismaken met de meest interessante objecten in de stad.
Wij wensen u veel plezier op uw ontdekkingstochten.

Samenstelling: ServiceTeam & Erfgoed Vlaardingen
Coördinatie, teksten/foto's en invoer: Arie Ouwendijk
Tekstcorrectie bij definitieve versie: Harm Jan Luth (Stadsarchief Vlaardingen)
Tekstbijdragen van Ron Hoekstra, Rienus Nieuwstad en velen - nog te volgen.

Bij de objecten is soms nog een tijdelijke tekst geplaatst (verkort) welke binnen afzienbare tijd wordt vervangen door de definitieve tekst. Alle teksten worden echter nog een keer gecheckt. De jaartallen zijn al wel correct.

afbeelding hieronder: Vlaardingen anno 1650, met de monding van de Haven in de Maas ter hoogte van (ongeveer) de spoorbaan.