Yestermap

Buizengat

1610

Vlaardingen

Het Buizengat is een restant van een spuikom die omstreeks 1610 werd aangelegd om de Oude Haven op diepte te houden.

Het water dat tijdens de vloed in deze kom stroomde werd ingesloten door sluisdeuren ter hoogte van de huidige spuibrug. Bij eb werd de doorgang (naar de Nieuwe Maas) geopend. De naam dankt deze kom aan de buizen (vissersschepen) die hier ’s winters werden opgelegd. Zo verstoorden deze schepen het spuien van de haven niet én kwamen ze goed de winter door.

Aan de oostkant (Hoflaan) ten noorden van de huidige Spuibrug, was het buitenhuis van de Ambachtsheer (zie aldaar). De straatnamen in deze nieuwe woonwijk (gebouwd 2008 - 2020) hebben betrekking op de Ambachtsheer. De (huidige) Hogelaan was de oprijlaan van het herenhuis en was tevens de zuidelijke kade van de spuikreek vanaf het Buizengat naar de Nieuwe Maas. Deze spuikreek liep door tot aan het einde van de Hogelaan, bij de huidige Julianalaan. Nadat de kreek gedempt was, werden daar huizen gebouwd, welke daarna deels scheefgezakt zijn op de plek van de oude kreek.

Aan de westkant (Kortedijk - waar ook de molen staat) waren scheepswerven. De straatnamen in de in 2010 voltooide woonwijk herinneren aan deze werven. Dit zijn Werf De Hoop, Werf van Pronk en werf Dammes Erve. Aan de oostkant was de scheepswerf van A. de Jong. Ter hoogte van het huidige appartementengebouw “De Schoener” was de toegang van de (gedempte) Beerhaven, vanwaar het huisvuil naar elders werd vervoerd.


Ook aan de Havenstraat (die bij de Vlaardinger Driesluis -evenals de Hoogstraat- aansluit op de Kortedijk, waren scheepswerven. Nabij nummer 39 - 41 werd in de zestiende eeuw de Vlaardingse galei (slavenschip) gebouwd.