Yestermap

Landgoed Hoogstad, Boerderij Dokter Moerman, Broekweg 252

1500

Vlaardingen

Het landgoed stond reeds in de 15e eeuw in aanzien. De toenmalige polder waarin het landgoed lag, werd zelfs naar dit landgoed vernoemd: de Hoogstadpolder.

Een sierlijke oprijlaan met lindebomen leidt naar dit landgoed.

Tot Hoogstad behoren met name twee fraaie woonhuizen, waarin Dokter Cornelis Moerman naast een apotheekhoudende dokterspraktijk, ook zijn kankeronderzoek (met name met duiven en hun levenswijze) verricht.

De boerderij met het woonhuis dateert uit de 17e eeuw. Het ernaast losstaande woonhuis is in 1861 gebouwd en wordt bewoond door het bekende kunstenaars-echtpaar Peter Dumas en Wilma Kuil.

Dokter Moerman is op dit landgoed geboren in 1893 en er overleden in 1988. Hij wist al tijdens zijn studie Geneeskunde dat voeding een bepalend effect heeft op elke ziekte (en niet alleen op kanker). Een bekende uitspraak van hem was ook: 'Je moet het lichaam 'zuur' houden' (vitamine-C).

Na zijn overlijden is de boerderij volgens zijn afspraak met het gemeentebestuur 25 jaar onaangetast geweest: er was wel de Archeologische vereniging 'Helinium' in gevestigd en ook nog een aantal jaar een 'Archeologisch Bouwhistorisch Museum'. Ook was er (al tijdens zijn leven) overeenstemming over de aanleg van de Burgemeester Heusdensweg, een belangrijke wijkverbindingsweg over zijn landgoed.

Sedert 2013 is er gezocht naar een passende huurder, die pas in 2018 werd gevonden in een Pannenkoekenhuis De Soete Suikerbol (uit Pijnacker), die na een ingrijpende verbouwing pas ná de Corona-pandemie, voorjaar 2021, haar deuren mocht openen.