Yestermap

Zeilvereniging De Lek

Verrassend Nieuwegein

Met zo’n 50 leden beheren wij onze jachthaven in een voormalige veerhaven aan de noordzijde van rivier de Lek bij kilometerpaal 951. De ingang van onze jachthaven bevindt zich direct naast het fietsveer tussen Nieuwegein en Vianen.


Omdat de Lek vanaf onze haven in open verbinding staat met de Noordzee, is de getijdewerking van eb en vloed duidelijk aanwezig en zijn we daarom een zogeheten "getijdehaven". Bij normale omstandigheden is het tijverschil zo’n 1,5 meter.


Er is plaats voor vaartuigen van klein tot groot: van visbootjes tot motorboten en zeilboten met een diepgang tot zo’n 2 meter. Voor passanten hanteren we een maximale lengte van zo’n 14 meter.


In het verleden heeft de haven dienst gedaan als veerhaven voor de stalling van de pontonbootjes van de schipbrug, welke op de plaats van het huidige fietsveer lag.


Ook heeft menig Vreeswijker leren zwemmen in de haven; vroeger was er een zwembad gevestigd. Om veiligheidsredenen is het tegenwoordig niet meer toegestaan om te zwemmen in de haven.


Passanten

De jachthaven van ZV De Lek is een goede overnachtingsplek op weg naar Utrecht of Culemborg of komende van Rotterdam, Gorinchem of Wijk bij Duurstede. De haven ligt centraal aan de rivier de Lek en heeft aansluiting naar het Merwedekanaal, Amsterdam-Rijnkanaal of u kunt via het pittoreske Vreeswijk en Jutphaas de Hollandse IJssel op om naar Gouda te gaan.


Bron en meer informatie

Zeilvereniging De Lek

Zeilvereniging De Lek
Zeilvereniging De Lek
Zeilvereniging De Lek
Zeilvereniging De Lek
Zeilvereniging De Lek
Zeilvereniging De Lek