Yestermap

Poortgebouw

1879 – present

Rotterdam

Het Poortgebouw werd in 1879 opgeleverd als hoofdkantoor van de Rotterdamsche Handelsvereeniging van Lodewijk Pincoffs. De architect was J.S.C. van de Wall.


In 1882 kwam het Poortgebouw in handen van de gemeente Rotterdam. Het havencomplex aan de Binnenhaven en de Spoorweghaven werd toen de Gemeentelijke Handelsinrichtingen. De directie ervan nam plaats in het Poortgebouw.


Delen van het gebouw werden destijds aan onder meer de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij, nu de Holland-Amerika Lijn, verhuurd.


In 1932 werd het na zijn oprichting het hoofdkantoor van het Havenbedrijf der Gemeente Rotterdam, waarin de Gemeentelijke Handelsinrichtingen opgingen.


Oorspronkelijk stond er aan de andere zijde van de brug over de Binnenhaven nog een tweede, veel kleiner poortgebouw, dat uitsluitend als poort diende. Deze poort heeft echter een relatief kort bestaan gehad.


Het Havenbedrijf der Gemeente Rotterdam bleef er tot 1977 gevestigd. Sinds 1986 is het pand opgenomen in het register van rijksmonumenten.