Yestermap

WIFI is uitgevonden in Nieuwegein. Trots dus ...

1997

Verrassend Nieuwegein

Wifi is twintig jaar geleden uitgevonden in Nieuwegein. Daarover vertelde Maarten van Rossem op RTV Utrecht. Zie onderstaande reportage.


"Het is wonderlijk. Wie had nou gedacht dat in feite toch een wereldschokkende uitvinding gedaan zou zijn in Nieuwegein. Dan kijk je toch een beetje van op. Als ik had gezegd in Silicon Valley had u gezegd: dat spreekt vanzelf. Maar Nieuwegein, dat is toch iets bijzonders", aldus Maarten.


Het ging als volgt in 1997: een afdeling van het bedrijf NCR stond in Nieuwegein. NCR hield zich onder andere bezig met kassasystemen in warenhuizen. Die veranderden nogal eens van indeling en dan moesten de kabels worden verlegd: een grote kostenpost.


Een team van technische mensen ging met het probleem aan de slag. Vic Hayes, Bruce Tuch en Cees Links kwamen vervolgens met een nieuwe manier van draadloos verbinden: wifi (wireless fidelity). Wifi neemt een enorme vlucht als 'ene Steve Jobs' van Apple interesse toont.


Maarten kijkt terug met het team van toen. "Een betrekkelijk klein praktisch probleem kan grote gevolgen hebben. Dat blijkt eigenlijk ook de oorzaak van de uitvinding van de wifi. Hoe verbinden wij een aantal kassa's met elkaar. En uit dat idee is dat hele wifi-systeem gegroeid en dat heeft de meest ingrijpende gevolgen gehad. Zo hebben vaak kleine oorzaken grote gevolgen", aldus Maarten.


IEEE gaf Nieuwegein erkenning voor het leggen van het fundament van de hedendaagse Wi-Fi standaard en ontving daarom een IEEE Milestone Award plaquette die op 29 oktober 2019 in Theater de Kom in Nieuwegein werd onthuld door burgemeester Frans Backhuijs en de President van de IEEE, José Moura. NB. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) is ‘s werelds grootste technische professionele organisatie die technologische ontwikkeling bevordert.


De plaquette is geplaatst in het Stadshuis van Nieuwegein omdat het Zuidstedegebouw aan de Zadelstede de plek was, waar de uitvinding is gedaan.


Bron en meer informatie van o.a.

RTV Utrecht


NB. Kijk ook naar het uitgebreide artikel hierover in het Stadsmagazine InNieuwegein. Foto komt ook uit dit magazine.

WIFI is uitgevonden in Nieuwegein. Trots dus ...
WIFI is uitgevonden in Nieuwegein. Trots dus ...