Yestermap

Natuurkwartier

Verrassend Nieuwegein

Het Natuurkwartier Nieuwegein is gelegen in Park Oudegein en een uniek groen gebied midden tussen de stadse stenen. Een onderdompeling in natuur en cultuur. Een ontmoeting met planten en dieren en hoe mensen hier vroeger leefden.


Het Natuurkwartier is een ontdekkingstocht naar wat heel dichtbij is. Hier ervaar je hoe bijzonder je eigen leefomgeving is. Het bestaat uit de volgende vier delen bestaat


Kinderboerderij IJsselstee

De Kinderboerderij IJsselstee heten je al vanuit de boomgaard welkom. Wandelend over het erf van de kinderboerderij kom je allerlei dieren tegen. Het is belangrijk om contact tussen mensen en dieren mogelijk te maken. Deze ontmoetingen zijn bijzonder leerzaam. Kennis en ervaring zorgen immers voor bewustwording en het streven naar een leefbare aarde.


Milieu Educatie Centrum

Bij het Milieu Educatie Centrum (MEC) zijn de thema's natuur en duurzaamheid de kapstok van allerlei educatieve en recreatieve activiteiten, met als doel duurzaam gedrag te vergroten. Lezingen, cursussen, excursies en tentoonstellingen bieden hier volop mogelijkheden voor jong en oud. U kunt hier van alles ontdekken over de planten en dieren en de cultuurhistorie van Nieuwegein en omstreken.


Poldermolen Oudegein

De Oudegeinse Poldermolen, beheerd door de Stichting Utrechts Landschap, is een wipmolen. Hij is wekelijks geopend op woensdag- en zondagmiddag. Ook als de molen op andere tijdstippen draait, zijn bezoekers welkom. De molen heeft drie vrijwillig molenaars. Ton van der Heiden en Heiko Prak draaien op woensdag, Frank van der Lecq op zondag. Frank is daarbij ook beheerder van de perenboomgaard naast de molen.


Museum Warsenhoeck

Museum Warsenhoeck Museum Warsenhoeck is gehuisvest in de historische boerderij IJsselstee gelegen in het Natuurkwartier. De historische boerderij is ingrijpend gerestaureerd en opende in 1990 voor het publiek. Bij de inrichting van het museum heeft de oorspronkelijke boerderijfunctie van het gebouw weer een plek gekregen. Er zijn vaste-en thematentoonstellingen over de geschiedenis van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk en het middeleeuwse stadje Gein. Uniek zijn de vondsten uit de prehistorie, zoals gebruiksvoorwerpen van 200.000 jaar geleden afkomstig uit Jutphaas. In Museum Warsenhoeck zijn ook gebruiksvoorwerpen en gereedschappen uit de voormalige boerderij te zien die ons mee terugnemen naar het boerenbedrijf van drie eeuwen geleden. Er is een omvangrijke fototentoonstelling met beeldmateriaal afkomstig uit het beeldarchief van de Historische Kring Nieuwegein. Wisselende exposities van veelal Nieuwegeinse kunstenaars bieden een veelzijdige blik op de hedendaagse kunst.


Proevtuin

De Proevtuin is een initiatief waar Nieuwegeinse inwoners, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dagbesteding gezamenlijk een biologische voedseltuin gaan maken en onderhouden in het Natuurkwartier. De Proevtuin bevindt zich achter het Milieu Educatie Centrum, waar het ooievaarsnest staat.


Bron en meer informatie (ook over de agenda van de activiteiten)

Natuurkwartier

Natuurkwartier
Natuurkwartier
Natuurkwartier
Natuurkwartier
Natuurkwartier
Natuurkwartier
Natuurkwartier
Natuurkwartier