Yestermap

Kasteel ter Spangen

1250 – 1574

Rotterdam

Het Kasteel ter Spangen was een middeleeuws kasteel vlakbij Overschie. De Rotterdamse wijk Spangen is naar het kasteel vernoemd.


In de 13e eeuw begon de heer Uyter Nesse met de bouw van een stevige woontoren op een opgeworpen heuvel, met muren van circa twee meter dik.


Door het krijgsgeweld in de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd deze toren in 1359 deels verwoest. Nadat Phillips van Spangen deze toren erfde maakte hij er een kasteelcomplex van met vijf torens.


In 1426 kwam Willem Nagel met zijn Hoekse krijgsmannen langs het kasteel en verwoestte het volledig. Phillips II van Spangen bouwde het kasteel opnieuw op (1443-1460).


In 1488 werd het slot geplunderd en weer beschadigd door mannen van Frans van Brederode tijdens de Jonker Fransenoorlog.


In 1572 werd het slot bezet door de watergeuzen onder de graaf van Lumey. Hetzelfde jaar werd het kasteel verwoest door een bende uit Delft. Toen de Spanjaarden het in 1574 in handen kregen, staken zij het in brand om, zo dat niemand het meer kon bezetten. Het slot werd niet meer herbouwd.


De ruïne bleef tot 1920 staan. De laatste resten werden in 1943 onderzocht en daarna verwijderd voor de aanleg van de Bornissehaven.