Yestermap

Hotel De Roskam

1907 – 2013

Verrassend Nieuwegein

Het betreft hier het voormalige Hotel de Roskam aan de toenmalige Dorpsstraat in Jutphaas (nu Herenstraat). Voorheen was dit het Hotel - Café - Restaurant Kool, genoemd naar de eigenaar N.A. Kool maar later bekend als ‘De Roskam’.


Met zijn stijlvolle, rustige interieur met glanzend gepoetste eikenhouten lambrisering, schemerige verlichting en gemakkelijke pluche stoelen onderscheidde De Roskam zich van de andere, twaalf horecagelegenheden in Jutphaas. Er kwamen alleen de notabelen en de gegoede middenstand van het dorp bijeen voor hun ‘bittertje’ of een kopje koffie.


Nadat in 1934 de Henkelfabriek, ook wel Persil - fabriek, zich in Jutphaas gevestigd had, werd De Roskam gemoderniseerd. Elke hotelkamer boven het caféterras kreeg een balkon met balustrade, waaraan in het voorjaar en de zomer planten hingen. Buitenlandse gasten en Amsterdamse directieleden van de fabriek vonden in ‘De Roskam’ een waardig onderkomen.


Tijdens de 2e Wereldoorlog was in deze locatie de "Ortskommandantur" gevestigd. Na de oorlog bleef het hoteldeel buiten gebruik. Het speciale bord met deze naam is te vinden in Museum Warssenhoeck.


Het hotel heeft er gestaan van 1907-2013.


Helaas is dit voormalige en statige hotel al jaren in verval en nu een krakerspand, maar er zijn plannen om op dezelfde locatie een appartementengebouw te ontwikkelen.Bron en meer informatie

* Club Rijnhuizen / Verhalenroute / Monumentendag 2018

* Facebook Jutphaas2021


Hotel De Roskam
Hotel De Roskam
Hotel De Roskam