Yestermap

Huis de Wiers

1654

Verrassend Nieuwegein

Aan de rand van het voormalige plaatsje Vreeswijk, naast de Passantenhaven, is het voormalig Landhuis Huys Wiers uit de zeventiende eeuw opnieuw opgetrokken in een moderne eigentijdse stijl.


Onder de schitterende authentieke kruisgewelven in het gerestaureerde souterrain is het Restaurant Huis de Wiers gecreëerd waarin verschillende gasten zich kunnen vinden in het beste van een klassieke omgeving en een moderne stijl. Een begrip waar klassiek en modern samensmelten in volledige harmonie.


Ons restaurant biedt plaats aan maximaal zeventig gasten. Bij mooi weer is er terras gelegenheid voor veertig gasten, met uitzicht op de tuin en de Vaartsche Rijn.


Door de ligging, dicht bij de A27 en de A2, geniet Huis de Wiers een goede bereikbaarheid, hierdoor biedt ons restaurant een uitstekende gelegenheid voor (zaken)lunches en (zaken)diners!In het restaurant is een aparte ruimte te huur van 6x6 meter die geschikt is voor vergaderingen, presentaties en private-dining.Geschiedenis ...


Niet ver van de oevers van de Vaartse Rijn, en ingeklemd door moderne bedrijfspanden, houdt Huis de Wiers dapper stand als buitenplaats. Het huis heeft een lange geschiedenis van roem en verval gekend. Wiers is vermoedelijk in 1654 gebouwd als 'ridderwoninghe' door Willem Ploos van Amstel, raadsheer van het Hof van Utrecht. Omdat 't Huis de Wiers dicht bij de rivier werd gebouwd, moest rekening worden gehouden met overstromingen.


Huis de Wiers was gelegen was op een eiland binnen een gracht en werd in 1723 verfraaid met vijvers, een oranjerie en een theekoepel en was een voorbeeld van het Hollands classicisme. Het landhuis werd gedekt door een dubbel zadeldak met vier schoorstenen gesierd met koperen windvanen. Door zijn hoogte en de markante daken is het in latere jaren een herkenningspunt voor schepen die over de Vaartse Rijn voeren. In vroeger tijden werd dit huis daarom 'De noordelijke wachter van Vreeswijk' genoemd. Met het kappen van 4000 bomen in 1878 begon het verval dat uiteindelijk in 1947 leidde tot afbraak van het huis.

Maar enkele jaren herrees het veelgeplaagde huis op zijn grondvesten.


Sinds 2006 is het huis op zijn oude gewelfkelders weer herbouwd. Architect Jaco de Visser richtte de kelders in als restaurant en bracht in houtskeletbouw de historische contouren van het verdwenen huis terug.


Bron en meer informatie

* Huis de Wiers

* Utrechtse Buitenplaatsen


Huis de Wiers
Huis de Wiers
Huis de Wiers
Huis de Wiers
Huis de Wiers
Huis de Wiers