Yestermap

Boerderij De Middenhof in de 2e Wereldoorlog

12-5-1940

Verrassend Nieuwegein

Op 12 mei 1940 kwam een groot aantal kolenschuiten in Jutphaas aan. Zij brachten, volgens een verslag van de burgemeester van Jutphaas, maar liefst 5.000 Veenendalers naar het dorp. Zij moesten evacueren, omdat ze in het gebied woonden dat bij de versterkte Grebbelinie hoorde waar zwaar werd gevochten.


Bij boerderij de ‘Middenhof’ konden de evacués zich ontdoen van het teveel aan stof en gruis. Na één nachtje van betrekkelijke rust vertrokken zij de volgende dag weer verder richting Montfoort en Linschoten.


Op de 14de moest de hele bevolking van Jutphaas evacueren. De familie Van Selm, eigenaar van de Middenhof, kwam in Vleuten terecht; kort daarvoor was één van de zoons daar op een boerderij gaan wonen. Het vee van de Middenhof werd in de wei achtergelaten en de stier, die normaal altijd binnen stond, kon enkele dagen genieten van een ongekende vrijheid.


Na de capitulatie ook op 14 mei vertrok de familie Van Selm op de 15de alweer vanuit Vleuten terug naar de Jutphaas. Het voorhuis, de stallen en het zomerhuis zat vol met Hollandse militairen, die zich vanuit de Grebbelinie hadden teruggetrokken en onderdak hadden gevonden onder andere in de boerderij van de familie Van Selm.


De familie Van Selm lukte het om tussen al die vreemden en uitrustingsstukken nog een plaatsje te vinden. Tien dagen duurde deze ‘verplichte inwoning’ tot de militairen naar huis mochten.


NB. Deze locatie is ook te vinden op een speciale route "Wandelen & Fietsen in Jutphaas".Bron: Twee Dorpen in Oorlogstijd (auteur Renée Blom).


Kijk verder hier naar meer informatie over Boerderij De Middenhof.


Boerderij De Middenhof in de 2e Wereldoorlog
Boerderij De Middenhof in de 2e Wereldoorlog