Yestermap

Witte Huis

1898 – present

Rotterdam

Het Witte Huis is de eerste wolkenkrabber van Rotterdam. Het wordt door sommigen ook als eerste wolkenkrabber in Europa beschouwd. Het pand heeft in 1940 als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan.


Architect Willem Molenbroek ontwierp het elf verdiepingen hoge gebouw in opdracht van Gerrit en Herman van der Schuyt. Aannemer J.H. Stelwagen bouwde het Witte Huis tussen 1897 en 1898.


Er zijn duizend heipalen voor de fundering in de grond geslagen, waardoor de grond een meter hoger werd dan de omgeving. Het in art-nouveaustijl gebouwde Witte Huis is in totaal 43 meter hoog. Op het platte dak bevindt zich een uitkijkplatform, te bereiken met een lift, iets wat voor die tijd zeer modern was.


De inpandige steunmuren zijn 40 tot 140 cm dik. Uit vrees voor brand mocht (en mag) het Witte Huis niet worden bewoond. Het is een kantoorpand, gebouwd van ijzer en cement.


Dat het Witte Huis bij de strijd om de Maasbruggen in mei 1940 onder vuur heeft gelegen was duidelijk aan de vele inslagen van kogels aan de gevel te zien. Ze zijn bij de restauratie weggewerkt, maar een grote inslag links, aan de Wijnhavenkant, is zichtbaar gebleven.


Het gebouw behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.