Yestermap

Nieuwegeiner Arie van Heiningen over het bombardement op de Viaanse brug

1945

Verrassend Nieuwegein

”Ik ben in 1927 geboren aan de Lekdijk 41 in de gemeente Vreeswijk. Ik was er 1 van 9 kinderen in totaal en het was in ons kleine huisje altijd druk. Ik werkte op de boerderij van Straver even verderop waar ik allerhande hand en span diensten verleende. Ten tijde van de oorlog zaten er bij Straver een hoop Duitse soldaten ingekwartierd. Deze zaten daar omdat de Viaanse brug een belangrijke verbinding was en goed verdedigd werd door lucht afweergeschut.


Aan beide kanten van de brug stond op de oprit 2cm geschut. Op de dijk aan beide kanten 3.7 cm geschut en verder Vianen en Ijsselstein in 8 cm geschut. Eromheen grote zoeklichten die iedere nacht de hemel rond de brug verlichte.


De brug is een aantal keren aangevallen maar de eerste keren zonder resultaat. Wel is bij 1 van die aanvallen, dit was de zondag voor dolle dinsdag een bom terecht gekomen op de het 2cm geschut aan de kant van Vreeswijk (nu Nieuwegein) Bij die aanval zijn een aantal duisters gesneuveld en ook waren er zwaar gewonden. Dit was de rede dat de duitsers nu ook ons huisje vorderden en wij weg moesten naar Lopikerkapel met 11 man.


Op 5 januari 1945 was ik onderweg met een paard en kar. Ik moest naar een ander weiland en terwijl ik erheen liep begon ineens al het geschut rond de brug te schieten. Het lawaai wat daar vanaf kwam was oorverdovend. Je moet je goed voorstellen dat alles wat de lucht in geschoten word ook ergens als scherven weer naar beneden komt. Met name dat is levensgevaarlijk. Uit voorzorg had ik een houten plank in de kar liggen. Ik pakte deze hield deze boven mijn hoofd en dat van het paard. Toen ik daar zo stond te wachten met het paard tot het schieten klaar was hoorde ik een dreun die zo hard was dat ik stond te trillen op mijn benen. Vol ongeloof keek ik naar de brug.. Deze was blijkbaar geraakt en door de midden geknakt en in de lek gevallen.. De immense brug die ik dagelijks zag was niet meer, zomaar van het ene moment kapot en in het water gevallen. Wat een triest gezicht.


Ik kan mij nog herinneren dat op 18 januari een groot geallieerd vliegtuig overkwam die werd aangevallen door duitse jacht vliegtuigen. Dit vliegtuig heeft uiteindelijk, ik denk uit voorzorg zijn 2 bommen laten vallen. 1 bom belande aan de zijkant van de barberakerk in Vreeswijk en de andere in de omgeving van de ”Wiers”. Door de drukgolf die vrij kwam is de kerk zwaar beschadigd en het scheelde niet veel of deze was ingestort".


Meer weten? Kijk dan voor bron en meer informatie op de website van Stichting Oorlogsherinneringen. Het interview is afgenomen door eveneens Nieuwegeiner Arjan Denneman, mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting.


Nieuwegeiner Arie van Heiningen over het bombardement op de Viaanse brug
Nieuwegeiner Arie van Heiningen over het bombardement op de Viaanse brug
Nieuwegeiner Arie van Heiningen over het bombardement op de Viaanse brug
Nieuwegeiner Arie van Heiningen over het bombardement op de Viaanse brug