Yestermap

Schielandshuis

1665 – present

Rotterdam

Het Schielandshuis werd tussen 1662 en 1665 gebouwd in opdracht van het hoogheemraadschap Schieland. De architect was vermoedelijk Pieter Post.


Het gebouw met de allure van een stadspaleis zou bijna anderhalve eeuw dienstdoen als onderkomen van het polderbestuur.


Napoleon verbleef van 25 tot 27 oktober 1811 samen met zijn vrouw Marie Louise in het Schielandshuis. Speciaal voor dit bezoek werd al jaren eerder het smeedijzeren hek verwijderd, zodat koetsen op het voorplein konden voorrijden. Vijftien jaar later werd een nieuw hek geplaatst.


Enkele jaren later bracht Tsaar Alexander I van Rusland een bezoek aan het Schielandshuis, waarbij weigerde de kamer te betreden waar Napoleon had geslapen.


In 1841 kocht de gemeente Rotterdam het pand om het als een museum in te richten. In 1849 werd in het Schielandshuis het Museum Boijmans geopend.


In 1864 ging bij de brand de schilderijencollectie van Boijmans bijna geheel in vlammen op. Drie jaar later werd het gebouw heropend voor het gemeentearchief en museum Boijmans.


Het gemeentearchief had in het Schielandshuis een antiquiteitenkamer, die ook voorwerpen verzamelde die voor de stad belangrijk waren geweest. In 1904 werd de Antiquiteitenkamer omgedoopt tot Museum van Oudheden.


De gemeenteraad nam in 1978 het besluit om het Schielandshuis in 17e-eeuwse trant te laten restaureren. In 1986 werd het museum feestelijk heropend. De naam werd in 2011 in Museum Rotterdam.


Het Museum Rotterdam vertrok in 2016 naar het Timmerhuis.