Yestermap

Euromast

1960 – present

Rotterdam

De Euromast is een 185 meter hoge uitzichttoren. De toren werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect Huig Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in Het Park, vlak bij de ingang van de Maastunnel.


Het gebouw werd officieel geopend door prinses Beatrix op 25 maart 1960.


De toren is gemaakt van gewapend beton en heeft een diameter van 9 meter en muren van 30 centimeter dik. Om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden bestaat de fundering onder andere uit een blok beton van 1.900.000 kg.


Het kraaiennest, gemaakt van staal, hangt 96 meter boven de grond. Bezoekers worden naar het oorspronkelijke hoogste punt gebracht met twee liften die beide vier meter per seconde afleggen.


Na de opening groeide de stad verder en de gebouwen werden hoger. In 1970 is een 85 meter hoge opbouw op de Euromast geplaatst; de Space Tower, waarmee de Euromast weer het hoogste bouwwerk van Rotterdam werd.


Bezoekers kunnen met de Euroscoop, een lift met een panorama-uitzicht op de stad, vanaf het Euroscoopdek op 112 meter hoogte naar het hoogste punt op 180 meter. Hierbij draait de lift langzaam rond, zodat de bezoekers aan alle kanten naar beneden kunnen kijken.