Yestermap

Maastunnel

1942 – present

Rotterdam

De Maastunnel is de oudste afgezonken tunnel van Nederland. De bouw ging in 1937 van start en was in 1942 voltooid.


De tunnel verbindt in Rotterdam de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar en omvat vier buizen: twee voor auto's, een voor fietsers en een voor voetgangers.


Jarenlang discussiëren men over de vraag of een tunnel of brug de beste oplossing was voor een extra oeververbinding. De gemeente kreeg eind jaren twintig haar zin: een tunnel bleek aantrekkelijker dan een brug, die om de scheepvaart niet te hinderen minstens 60 meter hoog had moeten worden.


De tunnel werd op 14 februari 1942 in stilte en zonder ceremonie geopend. Na de opening werd de veerdienst van het wagenveer tussen de Parkkade en Charlois opgeheven.


Aan het eind van de oorlog werd de Maastunnel voorbereid op de passage van trolleybussen. Hiervoor werd in de tunnel bovenleiding aangebracht. Hoewel er twee bussen gereed waren voor experimentele ritten, heeft er nooit een trolleybus door Rotterdam gereden.


In 1944 werd de Maastunnel door de Duitsers voorzien van explosieven, zodat de tunnel op elk gewenst moment kon worden opgeblazen. Zover kwam het niet, het verzet maakte de ontsteking van de explosieven onklaar.