Yestermap

Pelmolen, de, Westhavenkade 116

1873

Vlaardingen

De Pelmolen (in de volksmond 'de Blomfabriek' geheten) werd in 1873 gebouwd als meelfabriek, in opdracht van Adriaan van Dusseldorp.

Na de Eerste Wereldoorlog werd de NV Stoommeelfabrieken De Maas, met naast de Vlaardingse vestiging een moderne meelfabriek aan de Rotterdamse Maashaven, overgenomen door de NV Meneba (meelfabrieken der Nederlandse Bakkerij).

De verouderde Vlaardingse meelfabriek werd in 1924 ontmanteld en verkocht als erwtensplittterij De Hollandsche Pelmolen. Naast het splitten van erwten (peulvruchten) en boekweit richtte het bedrijf zich ook op de import van gedroogde zuidvruchten en conserven.

Was er in 1957 al een brand geweest - na het beëindigen van het bedrijf was er, na enkele jaren van leegstand, in 1996 eveneens een ernstige brand waarbij het middelste gedeelte ernstig beschadigd werd. In 1997 werd het volledig gerenoveerd en verbouwd tot appartementengebouw.

Ook op 29 mei 2020 heerste er een brand in een van de woningen - er vielen echter geen slachtoffers.

Tegenover de entree van het huidige pand bevond zich tot ca. 1980 de Hudsonstraat (haaks op de haven) waaraan zich nog lang het koetshuis van de familie Van Dusseldorp bevond.

De Pelmolen nog in gebruik
De Pelmolen nog in gebruik

tekening op bedrijfs-briefhoofd