Yestermap

Stadsgehoorzaal, Schiedamseweg 51

1952

Vlaardingen

In 1950 nam het gemeentebestuur het besluit tot de bouw van een Stadsgehoorzaal. De financiering kwam rond met medewerking van de Caltex, die daarvoor -in een sterk uitbreidende na-oorlogse gemeente- een fors aantal woningen in Vlaardingen mocht bouwen (op dezelfde wijze als ook het Kolpabad gerealiseerd werd (zie Zwembad De Kulk).

Het complex werd gepland in de tuin van de Harmonie.

De bekende architect Sybolt van Ravesteyn maakt het ontwerp.

Al op 28 april 1952 opende minister F. Rutten het complex met in totaal 710 zitplaatsen. De verwachtingen waren hoog gespannen: de Stadsgehoorzaal zou het lokale culturele leven op een hoog niveau brengen...

Het beheer werd in handen gelegd van een stichtingsbestuur onder voorzitterschap van de wethouder van cultuur. Met de dagelijkse leiding werd de directeur belast.

In 1971 werd de Stadsgehoorzaal een gemeentelijke dienst.

Het Stadsgehoorzaal-complex werd door de jaren heen diverse malen verbouwd en uitgebreid. Zo moest vanwege de Arbo-wet de Trekkenwand uitgebreid gemoderniseerd. Begin 21e eeuw werd ook de Grote Zaal geheel gemoderniseerd, waardoor het aantal zitplaatsen iets afnam.

Ook in de Corona-periode (2020-2021) kreeg de bedrijfsvoering het moeilijk maar wist zich bij aanvang van het nieuwe seizoen (zomer 2021) toch weer goed te herstellen.