Yestermap

Reedershuys, Westhavenkade 45

1600

Vlaardingen

Het voor Vlaardingse begrippen grote patriciërshuis dateert uit het begin van de zeventiende eeuw. Het was toen een betrekkelijk eenvoudig huis.

De naam van het pand verwijst naar de redersfamilie Van Harwegen den Breems, die in de negentiende eeuw in dit pand woonde.

In 1960 kocht de gemeente het pand om er het Visserij-museum in onder te brengen. Het werd daar in Koninklijke aanwezigheid geopend.

Nadat het museum in 1971 weer uit dit pand vertrok, werd het ingericht tot woonhuis. Tevens bood het onderdak aan het Muziek Informatie- en Documentatiecentrum Ton Stolk, die de beneden-verdieping museaal inrichtte met veel inheemse muziekinstrumenten. Het museum was daarna vele jaren op afspraak te bezichtigen, maar in de zomer van 2021 hebben Ton en Eva - die er altijd een goed verhaal bij hadden - als tachtigers uiteindelijk het pand verlaten, en is hun collectie geschonken aan het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in het centrum van Brussel.

Tegen het einde van de 20e eeuw werd het gebouw (net als de Visbank) verkocht aan de Stichting Hendrik de Keijzer in Amsterdam, die het mogelijk t.z.t. weer voor bezoek zal openstellen.