Yestermap

Hoofdstraat 180, Hoogeveen

1920

Historische panden in de Hoofdstraat van Hoogeveen

Laat twintiger jaren van de vorige eeuw? Bouwjaar niet exact bekend.


Dit was in het begin van de vorige eeuw het woonhuis van de familie Izaak B. Kolthoff en Martha Kolthoff. Samen met familie waren zij actief met handel in kruidenierswaren en koloniale waren. Izaak Kolthoff was geboren in Assen, zijn vrouw Martha in Hoogeveen. Izaak Benedictus Kolthoff en zijn vrouw Martha werden in 1942 vermoord in Auschwitz. Zoals zoveel panden van joodse middenstanders, kwam ook dit pand na de oorlog in handen van niet-joden.


In het vierkant is het potschip afgebeeld van Jan de Boer, die met allerlei huishoudelijke en overige gebruiksartikelen in en om Hoogeveen zo zijn warenhuis begon. Friese potschepen waren een wijdverbreid fenomeen in de 19e en begin 20ste eeuw. Friese handelaren trokken Nederland door om hun potten en pannen, vandaar het woord potschip, aan de man en de vrouw te brengen. Deze familie De Boer stichtte in Hoogeveen een warenhuis/ijzerwarenzaak en een meubelwinkel.


Bijzonder voorbeeld van 'Nieuwe Zakelijkheid'. Meer Nieuwe Zakelijkheid aan de Van Echtenstraat en aan de Alteveerstraat. Bijvoorbeeld het pand van de HUBO, gebouwd door de Algemene Werkliedenvereniging. In dit pand werd de basis van de SDAP in Hoogeveen gelegd.


Hoofdstraat 180, Hoogeveen
Hoofdstraat 180, Hoogeveen
Hoofdstraat 180, Hoogeveen
Hoofdstraat 180, Hoogeveen
Hoofdstraat 180, Hoogeveen