Yestermap

Hoofdstraat 167, Hoogeveen

1912

Historische panden in de Hoofdstraat van Hoogeveen

Bouwjaar: 1912

Architect: Rijksbouwmeester C.H. Peters

Bouwstijl: postkantorengotiek


Oorspronkelijke stonden hier enkele statige panden van notaris en oud-burgemeester H.J. Carsten. Het Hoogeveense regentengeslacht Carsten stamt af van Carst Peters, de eerste rentmeester van de Compagnie van de 5000 Morgen. Het geslacht leverde advocaten, notarissen, schulten, landmeesters en burgemeesters. Hendrik Jan Carsten was liberaal. Hij was van 1875 tot 1884 lid van de Eerste Kamer.


Hendrik Jan Carsten heeft veel betekent voor de bosbouw in de omgeving van Hoogeveen. Niet alleen hij, maar ook zijn broer Lambertus, was burgemeester van Hoogeveen. Zij waren beide kinderen van Hugo Christiaan Carsten, schulte van Hoogeveen. Hun moeder was Alberta Lamberdina Kniphorst. Ook hun grootvader was al schulte van Hoogeveen, Casper Everhard Carsten.


Daarvoor terugkwam een woning, gebouwd in opdracht van notaris Schotman. Hij werd in 1894 in gelijke functie benoemd in Bolsward.

Hij verkocht toen zijn woning aan het Rijk om hier een Post- en Telegraafkantoor te vestigen. Echter in 1911 werd het gebouw afgebroken en op dezelfde plaats een nieuw postkantoor gebouwd. Het gebouw was en is een mooi voorbeeld van de zogenaamde postkantoren gotiek. Schepper van deze bouwstijl was de bekende Rijksbouwmeester C.H. Peters.


Het oudste postkantoor van Hoogeveen stond echter niet aan de Hoofdstraat maar aan de Grote Kerkstraat. Voordat er officiële postkantoren kwamen, werd de post afgeleverd bij personen. In de 18e eeuw kon dit al op een aantal plaatsen in Hoogeveen.

In de oorlog en ook daarna is het kantoor in gebruik geweest als distributiekantoor.


Sinds 1964 is hier Sporthuis Jan Bols de bekende schaatser en wielrenner gevestigd. Nu wordt de zaak gerund door Alexander, de zoon van Jan Bols.

Hoofdstraat 167, Hoogeveen
Hoofdstraat 167, Hoogeveen