Yestermap

Hoofdstraat 58, Hoogeveen

1900

Historische panden in de Hoofdstraat van Hoogeveen

Dit pand is gebouwd in 1900. Architect is J. Carmiggelt.


Kenmerkend zijn de zorgvuldige baksteenarchitectuur waarbij boogfriezen en uitkragend metselwerk zijn toegepast. De topgevel heeft verder een gekoppeld boogvenster met in het boogveld een aparte versiering. Opmerkelijk (voor Hoogeveen) dat aan de noordzijde in de voorgevel de leeuwenkop/ spuwer is aangebracht. Jammer dat later de dakkapel (met 4 kozijnen) erop geplaatst is. Andere leeuwenkoppen vinden we nog onder het balkon van Hoofdstraat 9.


Het is gebouwd voor de Spaarbank, die uitging van de Vereeniging Hoogeveen ter Bevordering van Plaatselijke Bloei en Welvaart. In de top een smeedijzeren sieranker. In de balk onder het bovenraam staan gelukkig weer de letters SPAARBANK. De letters zijn een aantal jaren verborgen geweest. Het was het eerste bankgebouw van Hoogeveen. Het doel van de bank was om met name arbeiders spaarzin bij te brengen. Het ontbreken van de spaarzin werd door de gegoede klasse gezien als een van de oorzaken van de armoede, die steeds op de loer lag.


Een van de goede dingen die deze SPAARBANK voor de 'Plaatselijke Bloei en Welvaart' heeft gedaan, is de aankoop geweest van het grote bos, even buiten Hoogeveen, aan de weg naar Pesse. De opbrengst van het hout was feitelijk hun winst. Dat bos draagt sindsdien en terecht de naam 'Spaarbankbos'. Het is er nog en een zeer geliefd wandelbos. De eerste instelling voor geldhandel in Hoogeveen was een Bank van Lening. Dit was een particuliere bank van Hendrik ter Stege. Hij oefende dit beroep uit van 1820 tot 1857. Je kon hier spulletjes inbrengen voor contant geld.


De particuliere bank stond echter wel onder toezicht van het gemeentebestuur en werd ook meegenomen in de armenstatistieken. De bank van lening was immers de lommerd. Ook Benjamin Spanjaard heeft een groot aantal jaren een bank van lening gehad. Een groot succes is het echter nooit geworden.


Rechts onder het raam is een gedenksteen voor Jan Carmiggelt aangebracht. Jan Carmiggelt heeft een belangrijke functie vervuld bij het beeld van Hoogeveen. In 1988 heeft de gemeente Hoogeveen de Jan Carmiggeltprijs ingesteld om de particuliere opdrachtgevers te bewegen ook aandacht te besteden aan de architectonische kwaliteiten van nieuwe bouwwerken. De prijs wordt uitgereikt aan zowel de architect als de opdrachtgever.

Hoofdstraat 58, Hoogeveen
Hoofdstraat 58, Hoogeveen
Hoofdstraat 58, Hoogeveen