Yestermap

Hoofdstraat 9, Hoogeveen

1653

Historische panden in de Hoofdstraat van Hoogeveen

Bouwjaar: huidige staat 1888

Architect: H.E. Hoegsma


Wat heeft hier oorspronkelijk gestaan: Poorthuis van het landgoed Venendal


In het midden van de 17e eeuw stond hier het poorthuis en knechtwoning van landgoed Venendal. Het stond veel verder naar voren dan nu, tot aan de vaart. Eigenaar Anne Willem van Holthe tot Echten, die hier echter nooit woonde (hij was notaris in Assen) liet het hele gebouw verbouwen om plaats te maken voor de verbreding en uitdieping van de vaart. Als president directeur van de Drentse Kanaal Maatschappij was hij tevens (mede-) verantwoordelijk voor deze verbetering aan de vaart. Via vererving kwam het pand in de 17e eeuw al in handen van de familie van Holthe tot Echten en leden van deze familie woonden op en af in het ernaast gelegen hoofdgebouw. In 1872 kocht jonkheer Jan Arent Godert van der Wijck dit huis, hij was burgemeester van Hoogeveen. Hij vertrok in 1876 naar elders. Vervolgens werd de boom- en rozenkweker Rahder eigenaar. Rahder liet het pand in 1888 ingrijpend verbouwen. Architect is H.E. Hoegsma, gemeente-architect.


Kenmerkend is de mooie voorgevel, waarbij de decoraties in pleisterwerk opvallen. Basis met daarboven lijstwerk die overgaat in de vensteromlijstingen en de brede geprofileerde sierroosters. Rahder liet bij huize Venendal een grote prachtige tuin aanleggen. Later zijn daar grote stukken vanaf gegaan voor het terrein van de veemarkt.


Later woonde hier de vervenersfamilie Veldman Boer. In 1975 werd hier 'Museum Venendal' gevestigd. Het museum kreeg de naam 'De 5000 Morgen', dit museum is nu ondergebracht bij de bibliotheek onder de naam 'Verhalenwerf'. Op dit moment (2021) wordt het pand gebruikt door Pet projectinrichters en architectenbureau 'De Stijll'.

Hoofdstraat 9 Hoogeveen
Hoofdstraat 9 Hoogeveen
Hoofdstraat 9, Hoogeveen