Yestermap

Hoofdstraat 7, Hoogeveen

1653

Historische panden in de Hoofdstraat van Hoogeveen

Wat heeft hier oorspronkelijk gestaan: Hier heeft vroeger (al in de 17e eeuw) het hoofdhuis gestaan van Landgoed Venendal. Tot wanneer dit pand gediend heeft tot hoofdpand van de Heerlijkheid Venendal is niet helemaal duidelijk, maar wellicht tot in de 19e eeuw. Het pand wat heden ten dage wordt aangeduid als Huize Venendal was echter het poorthuis en knechtwoning voor het eigenlijke landgoed dat in 1647 werd gesticht door Hendrick Schaep, medeparticipant van de Compagnie van de 5000 morgen. Het hele gebied van het huidige pand naast het huidige Venendal tot aan de huidige Willemskade en optrekkend tot het oosten tot halverwege de parkeerplaats hoorde bij het landgoed de Heerlijkheid Venendal.


Het huidige pand De Nijerwal staat er pas enkele jaren. Het is een fraai voorbeeld van architectuur, die rekening houdt met de omgeving waarin het pand staat. Voor de betrokken architect een tien met een griffel.


Vroeger stond hier een bescheidener, maar zeer karaktervol huis, dat onder andere bewoond werd door kantonrechter Mr. Harm Smeenge en later door de landbouwkundige Jacob Elema en nog later door G. A. (Gerrit Agricola) Pet, boekhandelaar en uitgever van de Hoogeveensche Courant.

Ook hier was voorheen dus weer een prachtige tuin. Waar nu de muziekschool is, daar was vroeger een heel grote en mooie tuin.

Hoofdstraat 7 Hoogeveen (Foto midden vorige eeuw)
Hoofdstraat 7 Hoogeveen (Foto midden vorige eeuw)
Hoofdstraat 7, Hoogeveen