Yestermap

Hoofdstraat 5, Hoogeveen

1881

Historische panden in de Hoofdstraat van Hoogeveen

Dit pand is gebouwd in 1881 in opdracht van Mr. L.W. Ebbinge. Hij was burgemeester van Hoogeveen van 1876-1885. Hij kocht de grond in 1880 van jonkheer van Holthe tot Echten en liet daarop dit huis bouwen. Hij vertrok in 1885 om burgemeester te worden in Kampen. Het huis werd publiek verkocht. De nieuwe eigenaar werd dokter Jan Rudolph Meijering. Daarna had dokter Van der Wal hier zijn praktijk en weer later dokter Buijs.


Architect is H.E. Hoegsma, gemeente-architect. Het huis heeft een symmetrische opbouw met vooruitspringende hoekpilasters, met blokaanduiding en een vooruitspringend middengedeelte. Het statige karakter wordt versterkt door het op consoles geplaatste balkon en de zware verkropte kroonlijst. Het huis is in 1996 gerestaureerd. Gelukkig staan ook de schoorstenen er nog op.


Aan de zuidkant heeft het woonhuis een fraai uitgevoerde serre. Er is nog maar een klein deel over van de grote tuin welke vroeger bij dit pand behoorde. Evenzo trouwens bij alle huizen hier aan de Heerenstraat.

Let ook op het mooie smeedijzeren hekwerk.

Hoofdstraat 5, Hoogeveen
Hoofdstraat 5, Hoogeveen
Hoofdstraat 5, Hoogeveen