Yestermap

Drukte in en rond de Middenhof

Twee dorpen in oorlogstijd

Op 12 mei 1940 kwam een groot aantal kolenschuiten in Jutphaas aan. Zij brachten, volgens een verslag van de burgemeester van Jutphaas, maar liefst 5.000 Veenendalers naar het dorp. Zij moesten evacueren, omdat ze in het gebied woonden dat bij de versterkte Grebbelinie hoorde waar zwaar werd gevochten.

Bij boerderij de ‘Middenhof’ konden de evacués zich ontdoen van het teveel aan stof en gruis. Na één nachtje van betrekkelijke rust vertrokken zij de volgende dag weer verder richting Montfoort en Linschoten.

Op de 14de moest de hele bevolking van Jutphaas evacueren. De familie Van Selm, eigenaar van de Middenhof, kwam in Vleuten terecht; kort daarvoor was één van de zoons daar op een boerderij gaan wonen. Het vee van de Middenhof werd in de wei achtergelaten en de stier, die normaal altijd binnen stond, kon enkele dagen genieten van een ongekende vrijheid.

Na de capitulatie ook op 14 mei vertrok de familie Van Selm op de 15de alweer vanuit Vleuten terug naar de Jutphaas. Het voorhuis, de stallen en het zomerhuis zat vol met Hollandse militairen, die zich vanuit de Grebbelinie hadden teruggetrokken en onderdak hadden gevonden onder andere in de boerderij van de familie Van Selm.

De familie Van Selm lukte het om tussen al die vreemden en uitrustingsstukken nog een plaatsje te vinden. Tien dagen duurde deze ‘verplichte inwoning’ tot de militairen naar huis mochten.De inwoners moesten voordat ze evacueerden hun huissleutels aan dit label inleveren bij de gemeente.
De inwoners moesten voordat ze evacueerden hun huissleutels aan dit label inleveren bij de gemeente.
Brief van burgemeester Hamers over het verloop van de evacuatie.
Brief van burgemeester Hamers over het verloop van de evacuatie.