Yestermap

Kruidenbakken

Tuinendag Achtertuin Park Kokkebogaard

In de Kruidenbakken zitten munt, salie, tijm, bieslook, thaise bieslook, koriander peterselie en selderij.


Munt

Munt is mega veelzijdig! Je kan het gebruiken in warme en koude drankjes (denk aan muntthee en mojito), maar ook in warme gerechten (bijvoorbeeld couscous), salades, in combinatie met vlees (vooral lamsvlees) of met fruit (de klassieker: watermeloen + munt + feta). Tip: verse munt is het meest smaakvol. Kijk hier voor bron en meer informatie. Kijk hier voor meer informatie en hier voor recepten.


Salie

Salieblaadjes worden gebruikt als thee en als specerij in worst, vlees, vis en honing. Ze worden ook toegevoegd aan kaas, salades en andere voedingsmiddelen. Salie wordt ook gebruikt als versiering in verschillende bloemcreaties. Kijk hier voor bron en meer informatie en hier voor recepten.


Tijm

Tijm is een tanige struik met houtige stelen. De blaadjes zijn klein en slank. De blaadjes hebben een volle, scherpe en karakteristieke smaak. Het is een veel gebruikt kruid bij groenten, vis of vlees. Gebruik je voor het eerst tijm? Doseer voorzichtig zodat je kunt wennen aan de krachtige smaakontwikkeling. Een andere variant naast tijm is citroentijm. Je kunt takjes tijm het beste in de koelkast bewaren. Kijk hier voor bron en meer informatie en hier voor recepten.


Bieslook

Bieslook (Allium schoenoprasum) (ook: pijpgras) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Kijk hier voor bron en meer informatie en hier voor recepten.


Thaise/Chinese Bieslook

Chinese bieslook (Allium tuberosum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De soort is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei, knoflook. Het blad van Chinese bieslook is in tegenstelling tot bieslook (Allium schoenoprasum) grover en breder. De plant heeft een lichte knoflookachtige smaak. Kijk hier voor bron en meer informatie en hier en hier voor recepten.


Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander is een eenjarige plant. Koriander wordt vaak gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, Middellands Zeegebied, India, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen, China, Latijns-Amerika en Afrika. Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (doorgaans foutief als "zaden" aangeduid) worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de vruchten en de bladeren van de plant. De vruchten worden zowel heel gebruikt als in poedervorm; in poedervorm wordt het ook wel ketoembar genoemd. Korianderzaad, ook wel bekend als duizelzaad, wordt naast karwijzaad en komijn gebruikt als smaakmaker in donkere bieren. Kijk hier voor bron en meer informatie en hier voor recepten.


Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtigeplant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtigeplant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Kijk hier voor bron en meer informatie en hier voor recepten.


Selderij

Selderij, selderie of selder (Apium graveolens) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en zeer sterk afgenomen in het wild. Selderij komt voor langs de kust op natte, enigszins zilte tot brakke grond en soms langs sloten. Verschillende variëteiten van de soort worden gebruikt voor menselijke consumptie. Dat zijn snijselderij (Apium graveolens var. secalinum), bleekselderij (A. graveolens var. dulce) en knolselderij (A. graveolens var. rapaceum). Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol, die net boven de grond gevormd wordt. Van knolselderij en bleekselderij zijn ook de jonge bladeren goed eetbaar. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt. Onder mensen met een voedselallergie komt die voor selderij relatief veel voor. Kijk hier voor bron en meer informatie en hier voor recepten.

Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken
Kruidenbakken