Yestermap

Graf Jopie Hoveling

1944 – present

Twee dorpen in oorlogstijd

Op dit kerkhof bij de Nicolaaskerk ligt Jopie Hoveling begraven. Hij woonde aan de Wilhelminastraat, de huidige Stormerdijkstraat. Terwijl hij op 20 september 1944 met zijn vader en enkele anderen op het land werkte, keerde een Mustang III van de RAF terug van de Slag om Arnhem. Omstreeks 14.30 uur werd het vliegtuig uit de lucht geschoten. Het kostte zowel de 8-jarige Jopie als de 25-jarige Poolse piloot Tadeusz Jankowski het leven. Heel Jutphaas liep uit om bij hun begrafenis te zijn. Vijf jongens die bij Jopie in de straat woonden, werd gevraagd om hem naar zijn laatste rustplaats te brengen. Zij hebben de kist vanuit het huis tot in de Nikolaaskerk gedragen.

Houthandel en Zagerij Heijman zorgde voor het vervoer van het lichaam van de piloot. De uitvaart leek een demonstratie tegen de Duitse bezetting. De Duitsers hielden zich tijdens de begrafenis afzijdig.


Tip:

In zowel deel 1 als 2 van 'Twee dorpen in oorlogstijd' staat het complete verhaal te lezen, inclusief de herinneringen van getuigen en een unieke foto van Jopie, een jaar voor zijn dood.

Graf van Jopie.
Graf van Jopie.