Yestermap

Kasteel Oudegein

1944

Twee dorpen in oorlogstijd

Jonkheer Lodewijk de Geer van Oudegein kwam als jongen in 1943 met zijn ouders op kasteel Oudegein wonen. Hij heeft vooral goede herinneringen aan die tijd, maar er gebeurde ook spannende zaken.

"' Na Dolle Dinsdag op 5 september 1944 was er door de ondergrondse bij ons op zolder een zender geplaatst. Twee ondergedoken mensen van de zender Lopik brachten de zendapparatuur mee en vanuit het koetshuis werden via de kasteelgracht en de afvoerpijpen van de dakgoot van het kasteel elektrische leidingen aangelegd. Enkele maanden eerder, in de zomer van 1944, vond de rayoncommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in de kelders van Oudegein een onderkomen voor zijn hoofdkwartier. Er werd echter gevreesd dat de schuilplaats van de rayoncommandant en de radiopost zouden worden ontdekt. Willem van Rheenen, onze tuinbaas was vooral bang dat ik of mijn oudere broertje en twee zusjes of onze vriendinnetjes het zouden verraden. De radiopost en het hoofdkwartier werden verplaatst. Op de nieuwe plek werden de mensen al snel ontdekt. Tot onze schrik werd de vervoerder daar opgepakt en doodgeschoten.

Van Rheenen was trouwens een goed mens. Iedereen die langskwam kreeg eten, maar op een dag kwamen ook Duitsers eten opeisen. Van Rheenen zei niets op de vraag van de Duitsers, die hem daarna tegen een muur zetten. Mijn vader zag het en greep in. Hij nam ze mee naar de moestuin waar een huisje stond met daarin een varken. Ze namen het varken mee en lieten Van Rheenen gaan.""


Tip....

In deel 2 pagina 65 - 67 vertelt jonkheer de Geer nog meer over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.Kasteel Oudegein (2020)
Kasteel Oudegein (2020)

Renée Blom