Yestermap

Beschietingen op de Lek

12-5-1940

Twee dorpen in oorlogstijd

Eerste chaotische oorlogsdagen

Op de Lek en rond de Lekbrug hebben zich in de begindagen van de oorlog, maar ook aan het einde van de oorlog, vreselijke taferelen afgespeeld. Na de eerste dagen van de oorlog, nadat Rotterdam 14 mei gebombardeerd was, konden de Vreeswijkse evacués niet meer richting Rotterdam geëvacueerd worden. In plaats daarvan kwamen er nu vanuit Rotterdam juist heel veel vluchtelingen deze kant op. Maar ook vanuit Veenendaal, dat dicht bij de Grebbelinie lag, waar zwaar gevochten werd.

Op die dag vielen ook de eerste bommen rond de Lekbrug en werden evacués uit Tiel geraakt. In de dagen daarna werden nog meer dorpen in de Betuwe geëvacueerd, zoals Geldermalsen en Buurmalsen. De bevolking van Geldermalsen werd met particuliere auto’s naar Gouda vervoerd. De mensen uit Buurmalsen hadden die luxe niet. Zij vertrokken op maandag 2de pinksterdag op alles wat maar kon rijden richting het noorden, naar Benschop. Iedereen die geen vervoer had, kon mee met tien autobussen van de Tram- en Bargedienst ‘Vereeniging’ Utrecht – Vianen.

Bij het naderen van de Lekbrug sloeg de inzittende de schrik om het hart. Overkomende vliegtuigen schoten met boordwapens op de auto’s en bussen en gooiden bommen tussen het verkeer. Tot overmaat van ramp besloot de militaire Nederlandse bewaking bij de brug het verkeer stil te leggen. Het verkeer kon geen kant meer op en de Duitse vliegtuigen, volgens getuigen drie stuks, bleven schieten en bommen gooien. Hierop probeerde het afweergeschut bij de brug de vliegtuigen onschadelijk te maken. Hierdoor misten de meeste vliegtuigen hun doel, maar één bom kwam op de Lekdijk tussen een groep voertuigen terecht.

Getuigen verklaarden dat ze overal paarden zagen liggen en kapotgeschoten auto’s. Hierbij vielen ook de nodige slachtoffers.


Tip....

Bron: boek Deel 1 'Twee dorpen in oorlogstijd'

Kijkend over de Lekbrug richting Vreeswijk. Foto uit 2021 vlak voordat de boogbrug na een lange strijd zou worden gesloopt.
Kijkend over de Lekbrug richting Vreeswijk. Foto uit 2021 vlak voordat de boogbrug na een lange strijd zou worden gesloopt.

Daan van Dijk