Yestermap

Kasteel Vronestein

Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer en Blokhoeve

Op de hoek tegenover restaurant Boerderij De Middenhof ligt een parkje ingesloten tussen de Duetlaan, Cantatelaan en de Nedereindseweg. Daar vind je een soort schiereiland met daar omheen een water. Kun je je voorstellen dat dit een gedeelte van de voormalige slotgracht van "Kasteel Vronestein" was dat op deze locatie heeft gestaan? Resten van de fundering zouden nog in de grond liggen.


Kasteel

Kasteel Vronestein was een relatief klein en eenvoudig kasteel en ridderhofstad in het vroegere Jutphaas. Over de keuze van de locatie door de eerste bouwers kan men hooguit filosoferen. Zeer waarschijnlijk was dit een strategisch belangrijk punt, vanwaar men controle kon houden over de omgeving. Het kasteel was een vierkant en plomp gebouw dat door zijn brede voorfront en tweepunts gevel een zekere rust en voornaamheid uitstraalde. Een brug leidde naar het voorplein, dat omsloten was door een koetshuis en stallingen. Het huis werd voor het eerst vermeld in 1329.


Bewoners

* Bewoners van Vronestein staan in de 13e en 14 eeuw in hoog aanzien en bekleden belangrijke functies in de stad Utrecht. Zij brengen het tot schout of schepen en zelfs tot burgemeester. In de verschillende oorlogen tussen de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland en of de heren van IJsselstein werden de bewoners van Vronestein, gezien hun Utrechtse functies, betrokken. Vronestein wordt dan ook verschillende keren belegerd en verwoest.

* In 1412 werd het kasteel gekocht door een lid van de familie De Wael. Tijdens de oorlog tussen bisschop David van Bourgondiër en de stad Utrecht in 1482 wordt het kasteel geplunderd en in brand gestoken. De Waels bouwen het kasteel niet meer op, maar gaan als familie terug naar Utrecht.


Ridderhofstad

Ondanks dat het slechts een ruïne was, werd Vronestein in 1538 toch als ridderhofstad erkend; een titel gegeven aan adellijke huizen die omgeven waren door een gracht en voorzien van een ophaalbrug, en waarvan de eigenaar verschreven was in de Ridderschap. En een ridderschap was in de Republiek der Verenigde Nederlanden het college waarin de edelen van een gewest verenigd waren. De vraag blijft bestaan of de Staten van Utrecht bepaalde redenen hebben gehad om een niet bestaand huis als ridderhofstad te erkennen ...


Verbouwing

In 1617 werd er door Gerard de Wael een nieuw huis gebouwd op het terein van het kasteel. Het is dan omgracht en wordt zelfs later ommuurt. Het nieuwe Vronestein verander in de 17e en 18e eeuw vele malen van eigenaar en uiteindelijk raakt het gebouw ernstig in verval. In de 19e eeuw worden Jan Willem Heytink en zijn schoonzoon Baesjou eigenaars van Vronestein maar laten het vervallen kasteel in 1857 afbreken met de bedoeling een nieuw huis op die plaats te bouwen. Maar doordat het enige kind van Baesjou overlijdt komt er niets van die plannen terecht. Uiteindelijk werden de resten en fundamenten verwijderd en kwam daarmee een einde aan Kasteel Vronestein ...


NB. Deze locatie is ook te vinden op een speciale wandel- en fietsroute.

Bronnen:

* Boek Kastelen en Buitens in ‘Oud-Nieuwe'gein' van de Historische Kring Nieuwegein. Daarin vind je alle nodige informatie over de kastelen, inclusief Vronestein en bewoners . Overigens maakt Kasteel Vronestein onderdeel uit van de Kastelenroute die langs vijftien voormalige kastelen en buitens van Nieuwegein voert. De route is 33 km land en biedt een verrassende combinatie tussen historie, cultuur en natuur en is door de Historische Kring Nieuwegein ontwikkeld en samengesteld. De fietsroute leidt u langs plaatsen waar in het verleden kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen hebben gestaan. In Museum Warsenhoeck is de route ook te zien. NB. Ben Huiskamp gaf lezingen over Kastelen in Nieuwegein).

* Kastelen in Utrecht (kijk onder de V / Vronestein).

Kasteel Vronestein
Kasteel Vronestein