Yestermap

De Beatrixsluis ofwel Noordersluis

13-11-1944

Twee dorpen in oorlogstijd

Rond de Beatrixsluis hebben zich veel grote en kleine voorvallen afgespeeld tijdens WO2. Om te beginnen moest de sluis van de Duitsers worden omgedoopt naar Noordersluis. Niets mocht meer de naam dragen van een nog levend lid van het Koninklijk Huis.

Verder werd de sluis bewaakt door SS-ers. Het was voor alle partijen een belangrijk doelwit dat verdedigd moest worden. Rondom werd dan ook op verschillende plekken afweergeschut geplaatst.

Ondanks de aanwezige SS-ers was het ook een plek waar verschillende verzetsdaden plaatsvonden. Of het nu ging om het beschilderen van een stukje witte muur met in 50cm hoge letters de woorden Leve Wilhelmina. Het duurde nog 3 weken voordat de leus werd verwijderd.

Of de actie op 13 november 1944 toen hier vier schepen afmeerden vlak na de sluis. In de ruimen bevonden zich 2000 Rotterdammers die opeengepakt vervoerd werden naar Amsterdam. Vreeswijk trok zich het lot van deze mensen aan en kreeg toestemming hen karrenvol voedsel te brengen. Ruim 5000 boterhammen werden gesmeerd in huize Jacobs aan de Oude Sluis 21. Terwijl het ze wonderwel lukte om voedsel en drinken te brengen, hielpen ze ook 62 personen te ontsnappen.


Tip....

Op de interactieve kaart Verrassend Nieuwegein (yestermap.com) vind je nog meer informatie over de Beatrixsluis en andere interessante en verrassende plekken in Nieuwegein.

Bij de Beatrixsluis pleegden Annie vd Berg, Maggy Schouten en Ali Duinkerken met het beschilderen van een stukje witte muur een verzetsdaad.
Bij de Beatrixsluis pleegden Annie vd Berg, Maggy Schouten en Ali Duinkerken met het beschilderen van een stukje witte muur een verzetsdaad.

Archief fam. vd Berg
De Beatrixsluis vlak na de oorlog.
De Beatrixsluis vlak na de oorlog.