Yestermap

Brasserie Het Raadhuis op historische locatie

Verrassend Nieuwegein

Op de kop van het oude schippersdorp, Oude Sluis en rivier de Lek, ligt Brasserie Het Raadhuis (voorheen locatie Poelzicht).


Met een warme uitstraling, zonnige terrassen aan de rivier, en een smaakvolle menukaart biedt Brasserie Het Raadhuis een huiselijke en gezellige sfeer waar iedereen, van jong tot oud, zich thuis voelt. Een gezellig drankje, een smaakvolle lunch, of een heerlijk diner, het kan allemaal bij Brasserie het Raadhuis.


Prachtig uitzicht

Brasserie Het Raadhuis biedt een prachtig uitzicht over de Lek. Op het zonnige terras aan de achterzijde kunt u in alle rust genieten van langsvarende boten. Binnen is het gezellig bijpraten in het Lounge gedeelte of lekker genieten in de andere ruimte. De ongedwongen sfeer maakt dit een plek voor iedereen. Bovendien zijn wij de ideale locatie voor bruiloften, high tea’s, zakelijke evenementen, condoleances en nog veel meer. Van kleine persoonlijke bijeenkomsten tot grote feestelijke evenementen, wij bieden u de service en faciliteiten. Neem contact met ons op voor meer informatie.


De beste ingrediënten

Bij Brasserie Het Raadhuis gebruiken we uitsluitend producten van hoogstaande kwaliteit. Bij alle gerechten met brood gebruiken we zuurdesem brood van Van Menno. Als je zelf wel eens brood hebt gebakken dan weet je dat vier ingrediënten de hoofdrol spelen: meel, water, rijsmiddel en zout. Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Spontane fermentatie, met een mooi woord. Eigenlijk net zoals bij het maken van wijn de natuurlijke suikers in de druiven vergisten tot alcohol. Door het deeg steeds aan te vullen met bloem en water, komt de bakker tot de ideale verhouding voor het bakken van zuurdesem. Een vollere smaak, en een stuk gezonder!


Historie

Brasserie Het Raadhuis is vernoemd naar het toenmalige gemeentehuis van Vreeswijk, toen Vreeswijk nog zelfstandig was. Gesitueerd aan het met zeer hoge bomen beplante raadhuisplein, stond het gemeentehuis, bescheiden in afmeting en in aanzien. Daarin waren de meeste takken van dienst, samen met het bureau van de rijkspolitie, gehuisvest. Boven de ingang van het gemeentehuis was het wapen van de gemeente aangebracht. Eenmaal binnen hadden bezoekers aan de raadzaal een prachtig zicht op de rivier De Lek.


De eerste aanduiding van een raadhuis op genoemde locatie dateert van 1832, toen melding werd gemaakt van een regthuis, waar schout en schepenen vergaderden en rechtspraken. In 1867 was besloten tot een grondige verbouwing vanwege de bouwvallige toestand waarin het raadhuis zich toentertijd bevond. Het gebouw kreeg er een verdieping bij alwaar de secretarie en de raadskamer werden gesitueerd. Op de begane grond werden toen een passantenkamer, een woonkamer, een cachot en een bergplaats voor de brandspuit ingericht. Rond 1921 werd de beschikbare ruimte opnieuw te klein bevonden, hetgeen in de jaren dertig leidde tot een grondige verbouwing. Op de begane grond werd een archiefruimte een bodekamer annex politiepost en de secretarie gebouwd, terwijl op de eerste verdieping de raadzaal en de kamers van de burgemeester en secretaris werden ingericht.


In 1956 werden plannen gemaakt om het gemeentehuis te vernieuwen. De vernieuwplannen gingen toen niet door.Bron en meer informatie

InVreeswijk

Website / Facebook

Archieven.nl

Brasserie Het Raadhuis op historische locatie
Brasserie Het Raadhuis op historische locatie
Brasserie Het Raadhuis op historische locatie