Yestermap

Bernard Johan Schieven deelt zijn herinneringen uit Toldijk

1945

Oorlogsherinneringen

Hier een interview met Bernard Johan Schieven. Manon Oplaat ging bij hem langs om zijn herinneringen aan de oorlog vast te leggen.


Bernard is geboren op 31 januari in 1941, midden in de oorlog. Hij groeide op met zijn beide ouders, zijn broertje die twee jaar jonger is en zijn zus die na de oorlog in 1946 is geboren, op de boerderij waar hij nu nog woont in Toldijk, D’n DreugeBult.


Bernard heeft zelf niet veel herinneringen aan de oorlog, omdat hij natuurlijk nog erg jong was. De meeste verhalen die hij kent, hebben zijn ouders hem na de oorlog verteld. Toch kan hij zich, ondanks zijn toen nog jonge leeftijd, ook een aantal dingen wel heel goed herinneren. Deze dingen wil hij graag delen.


Wat Bernard nog goed weet, is dat in februari 1945 een Engels vliegtuig over kwam vliegen. Het was een koude winter en de grond was diep bevroren. Het vliegtuig was door de Duitsers aangeschoten en beschadigd. Het vermoeden is dat de piloot zijn ballast moest kwijtraken om met de benzine die hij nog had weer in Engeland te kunnen komen. Om deze reden heeft de piloot twee bommen, 500 ponders, boven het land van de ouders van Bernard gedropt.


Eén bom is verderop in het weiland terecht gekomen, maar nooit afgegaan. De tweede bom viel ongeveer 50 meter achter de boerderij en ging wel af. Dit veroorzaakte een krater van 11 meter doorsnede en twee meter diepte in de grond. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar de bom heeft wel voor veel schade gezorgd. Bernard denkt dat dit ook komt doordat de grond zo hard was. Tot wel 500 meter verderop werden bomscherven en stukken zand in de bomen gevonden.


Hoewel de familie over een schuilkelder beschikte, zaten zij daar niet in op het moment dat de bommen vielen. Er was geen enkele aanleiding of waarschuwing voor, omdat het geen gerichte aanval of iets dergelijks was en er geen afweergeschut was.


Van deskundigen heeft de familie later gehoord dat het maar goed was dat de bom zo dicht bij de woning is gevallen. Als dit verderop was gebeurd, was er waarschijnlijk veel meer kapot geweest en waren er wellicht wel slachtoffers gevallen. Bernard heeft nog steeds een scherf van de ontplofte bom in zijn bezit.


Meer weten? Lees dan het hele verhaal op onze website.Bernard Johan Schieven deelt zijn herinneringen uit Toldijk
Bernard Johan Schieven deelt zijn herinneringen uit Toldijk
Bernard Johan Schieven deelt zijn herinneringen uit Toldijk