Yestermap

Jack Aldewereld geeft een rondleiding langs enkele bijzondere plekken in Brunssum

1943

Oorlogsherinneringen

Meneer wilt graag een rondleiding geven door deze mooie gemeente in Zuid Limburg en daarbij te vertellen over zijn leven en -niet minder belangrijk- de omgeving waarin hij opgegroeid is. Ergens tijdens deze middag spreek ik uit dat ik onwijs veel bewondering voor hem heb, maar hier wil hij niets over weten. De mensen van de NV (Naamloze Vennootschap).. ZIJ verdienen alle bewondering zei hij! Het enige dat hij wilt is deze mensen eren, zonder af te doen aan alle andere individuen die op welke manier dan ook klaar hebben gestaan voor anderen in die onmenselijke tijden.


Wie was deze meneer waar ik mee sprak? Dhr. Aldewereld is geboren op 2 maart 1943 in Amsterdam. Hij is de jongste van het gezin met boven hem nog 2 broers en een zus. Toen baby Jack 2 maanden oud was zijn zijn vader en twee broers gedeporteerd naar Sobibor en daar vermoord. Moeder Aldewereld is vervolgens alleen met haar twee jongste kinderen. In september 1943 heeft moeder Aldewereld een buurvrouw op bezoek, Jack is dan 6 maanden oud. Zijn grotere zus Fanny van 7 jaar was thee aan het maken voor het bezoek en kreeg kokend water over zich heen. De buurvrouw waarschuwt oma en neemt Fanny mee naar het ziekenhuis om haar na te laten kijken. Op het moment dat zij weg zijn start er een grote onverwachte razzia. Oma neemt baby Jack en verstopt zich met hem in een kast. Moeder Aldewereld wordt meegenomen en naar de Hollandsche Schouwburg gebracht.


Als buurvrouw Semmy met de zus van Jack terugkomt uit het ziekenhuis, treffen ze een leeg huis. Het toeval wilt dat de familie Aldewereld in Amsterdam naast Semmy en Joop Woortman zijn gaan wonen. Zij waren al heel erg actief in het verzet en redden vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg honderden kinderen. Er is een bekende film die hier ook bekendheid aan gegeven heeft: Süskind. Hoe dan ook, Semmy en Joop ontfermen zich ook over Jack en zus Fanny.


Jack werd door de NV naar Zuid Limburg gebracht. Hier werd hij in huis gebracht bij Henk en Catoo Muis en zal hier als enig kind opgroeien met de naam Henkie Muis. Hij vertelt over hoe fijn hij het bij hun gehad heeft, ze hebben hem opgevoed als hun eigen kind.


Na de oorlog werd nooit meer gesproken over de oorlog. Hij gaat in Brunssum naar school en werkt later op de bus, leert zijn huidige vrouw Ine kennen en in 1965 gaan zij trouwen. Daar krijgt hij tot zijn schrik te horen van een ambtenaar dat hij een keuze moet maken: wilt hij door het leven als Henk Muis verder gaan of als Jack Aldewereld. In goed overleg met zijn pleegouders besluit hij door te gaan als Jack Aldewereld. Uit loyaliteit naar zijn pleegouders was het altijd heel moeilijk om met hen te praten over zijn verleden. Pas nadat zijn pleegouders gestorven zijn, start hij echt zijn zoektocht.


Meer weten? Lees dan het hele verhaal op onze website.

Jack Aldewereld geeft een rondleiding langs enkele bijzondere plekken in Brunssum
Jack Aldewereld geeft een rondleiding langs enkele bijzondere plekken in Brunssum
Jack Aldewereld geeft een rondleiding langs enkele bijzondere plekken in Brunssum