Yestermap

De herinneringen van Jan Bontan aan Rhenen

1944

Oorlogsherinneringen

Het laatste jaar van de oorlog is ingegaan en de bevrijding is op handen. Echter voor veel Nederlanders breekt er nog een barre winter aan waarin overleven niet vanzelfsprekend is. Naast de strenge winter is het gebied waarin ook Rhenen lag frontlinie. De Duitsers bieden in en om Rhenen vel tegenstand en de geallieerde opmars komt tot stilstand. Jan Bontan (88 jaar) is in de periode dat Rhenen in een verlaten spookstad is veranderd met toestemming van de bezetter de stad in geweest. Lees onderstaand zijn herinnering in…


”Met hun vijven kwamen zij in mijn ouderlijk huis in Doorn aan. Verdreven van huis en haard. Hun woning stond aan de trambaanweg in Rhenen, met zicht over de toenmalige brug over de Rijn. Met achterlating van al hun bezittingen werden de bewoners van o.a. Elst, Kesteren, Wageningen en Rhenen geëvacueerd naar plaatsen, gelegen op de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied was te gevaarlijk om bewoond te blijven, doordat de bezetter – het Duitse leger – juist dáár en in de Betuwe weerstand bood tegen het oprukkende geallieerde leger in het zuiden van het land.


Oom en tante Van den Brandhof maakte zich terecht zorgen over hun woning en alles wat zich daarin bevond. Er een kijkje nemen was echter uitgesloten. Alles ten zuiden van Amerongen was sperrgebiet en alleen bij hoge uitzondering gaf de Ortscommandant toestemming zich daarin op te houden. Kort na nieuwjaarsdag kreeg mijn vader toestemming om met een ausweis met paard en wagen en vier “bemanningsleden” het niemandsland binnen te gaan. Hoe zouden we de woning in Rhenen aantreffen? In de vrieskou van 7 januari 1945, ’s-morgens om ongeveer 08:00 uur, verlieten wij de bewoonde wereld ten oosten van Amerongen. De ongeveer 10 kilometer die wij moesten afleggen naar de Cunerastad hebben op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. Onheilspellend, doodse stilte, op het geluid van een enkel “speurend” Engels jachtvliegtuig na, die alles onder zich onder controle hield. Iets voorbij de Cunerakerk kwamen fluitend enkele granaten over, waarvan onze trouwe hit (’t paard) zenuwachtig in een draf ging.


Meer weten? Lees dan het hele verhaal op onze website.

De herinneringen van Jan Bontan aan Rhenen
De herinneringen van Jan Bontan aan Rhenen
De herinneringen van Jan Bontan aan Rhenen