Yestermap

Ridderzwaard 900 jaar oud

1120

Verrassend Nieuwegein

Bij opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster is in mei een spectaculair, bijna 900 jaar oud ridderzwaard in de klei gevonden. Het gaat om een middeleeuws ridderzwaard van 118 cm lengte met een houten handvat en leren schede.


Met hulp van de koolstofdateringsmethode is vastgesteld dat het zwaard tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Ook de naam van de maker van het zwaard is nog leesbaar. Wethouder Ellie Eggengoor: “Volgend jaar vieren we het 50-jarig bestaan van Nieuwegein, maar deze vondst laat zien hoe rijk de geschiedenis van de stad is. En we gaan er zeker voor zorgen dat het zwaard een plek krijgt, waar iedereen het kan komen bekijken”.


Middeleeuws meer

In het gebied waar het zwaard is gevonden lag in de middeleeuwen een meer, waar veel werd gevist. Er zijn fuiken, visweren, harpoenen, vishaakjes en netverzwaarders voor aan visnetten gevonden. Daarnaast heeft de opgraving diverse wapens, dierenbotten en houten voorwerpen opgeleverd. Het zwaard is op vrijdag 29 mei van dit jaar gevonden en vervolgens geconserveerd en gedateerd. Op dit moment wordt nog verder onderzoek gedaan, net als naar de andere vondsten uit het middeleeuwse meer. Het duurt daarom nog even voordat het zwaard voor publiek te zien is. Het is nog niet bekend waar het zwaard tentoon gesteld wordt.


Meestersmid

Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’). Dit was waarschijnlijk een meestersmid uit het beneden-Rijngebied, die rond het jaar 1100 actief was. Er zijn meer zwaarden van hem bekend, maar geen van alle zo goed bewaard als die van Nieuwegein. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘ in naam van de heer’).


Gebruikssporen

Een tot de verbeelding sprekend detail is dat het zwaard gebruikssporen vertoont. Het is tijdens een gevecht beschadigd, zo blijkt uit een diepe impactdeuk op de kling. Hiervoor moet aanzienlijke kracht zijn gebruikt. Ook zijn krassen op de zijkant zichtbaar. Het feit dat de deuk niet is weggeslepen, kan betekenen dat het is toegebracht vlak voordat het zwaard in het meer terecht kwam.


Bron en foto: Gemeente Nieuwegein

NB. Kijk ook eens naar de informatie over het Zwaard van Nieuwegein.


Ridderzwaard 900 jaar oud
Ridderzwaard 900 jaar oud