Yestermap

Dutch Swing College Band

5-5-1945

BigbandsForever - Geschiedenis


De Dutch Swing College Band is een Nederlands dixielandorkest opgericht op 5 mei1945, de dag waarop de Tweede Wereldoorlog in Nederland tot een eind kwam. Aan de wieg van het orkest stonden Peter Schilperoort (klarinet), Frans Vink (piano), Henny Frohwein (bas) en Tonny Nüsser (drums). Als leider fungeerde Frans Vink.


Hoewel de stijl van het orkest bij de oprichting nog niet geheel vastlag, koos het orkest in 1946 voor dedixielandmuziek als de stijl waarin het verder wilde gaan. In dat jaar werd de leiding overgenomen door Peter Schilperoort en verliet pianist Frans Vink het orkest. Joop Schrier volgde hem op. Ook werd het orkest – in verband met de gekozen muzikale richting – verder uitgebreid met onder meer Kees van Dorsser (trompet), Wim Kolstee (trombone) en Arie Merkt (drums). De naam van het orkest lag in de eerste jaren overigens nog niet duidelijk vast. Vaak werd het orkest in die tijd aangeduid (ook op vroege platenlabels) als The Orchestra of the Dutch Swing College.


Rond 1948 kwamen de eerste plaatopnamen op de markt en nam de populariteit van het orkest snel toe. De jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw waren de jaren van de heropleving van de dixieland. Dixielandmuziek was toen zeer populair, vooral bij de jeugd.


Bron en meer weten? Kijk dan op onze website.
Dutch Swing College Band