Yestermap

De Molenkruiers

1680

Verrassend Nieuwegein


Weet je waarom de inwoners van Jutphaas destijds ook wel "Molenkruiers" werden genoemd ...?


Deze bijnaam schijnt ontstaan te zijn na 1680, toen het dorp werd getroffen door een grote brand.


In het oude dorp Jutphaas stond aan het begin van de zeventiende eeuw een "korenmolen" aan de Molensteeg. Die steeg bestaat nu nog, maar de naam is verdwenen en de steeg is een deel van de Herenstraat. Ze is gelegen tussen de panden Herenstraat 30 en 31. De molen moet achterin de steeg hebben gestaan het gemakkelijkst aan te duiden als grenzend aan het grondgebied van de voormalige bakkerij van de familie Luiten.


Door de brand in 1680 gingen veel houten gebouwen in vlammen op en ook de korenmolen liep gevaar. De inwoners van het dorp schijnen de kop van de molen uit de vuurzee te hebben gered en werd de kop van de molen op een wagen naar een andere plaats gereden c.q. "gekruierd". Doel was een plek nabij de Doorslag, waar nu de gerestaureerde molen "De Batavier" staat.


Maar zonder schade is de molen daar niet aangekomen, want onderweg kantelde de wagen en viel de kop van de molen in het zand. Dat moet gebeurd zijn ter hoogte van wat later “De Valom” werd genoemd, thans de huizen Herenstraat 55 en 55a.


De half mislukte verhuizing van de molen bezorgde de Jutphase inwoners hun bijnaam “De Molenkruiers” waaraan ook de huis-aan-huiskrant "De Molenkruier" zijn naam heeft ontleend ...Bron en meer informatie

Museum Warsenhoeck

De Molenkruiers