Yestermap

De Hoogeveense Kei, hoek Brinkstraat/Willemskade

1925

Historische panden Brinkstraat Hoogeveen

De Hoogeveense Kei


Het leek wethouder Warner Bruins Slot in 1925 wel een origineel idee om bij het feestelijk herdenken van het 300-jarig bestaan van Hoogeveen, de enorme zwerfsteen die in Elim ergens in de bodem zat, te vervoeren naar Hoogeveen en deze steen te gebruiken als gedenkteken. Het gewicht van de steen was berekend op 15549 kg. Midden juni 1925 werd de steen met de schop uitgegraven en met mankracht op een bok (platte boot) gerold.


Op 24 juni meldde Wethouder Warner Bruins Slot dat men 's morgens om 7 uur begon te varen en de kei via de Jeulenwijk, het Zuideropgaande, het Hollandscheveldse Opgaande, het Omkanaal en het Noord tot (hiervoor op) de Willemskade zou brengen. Op 26 juni meldt de Hoogeveensche Courant dat de kei met kettingen en 'krachtige' armen op een lorrie is geplaatst en tijdelijk op de brink is geplaatst. Op 18 augustus werd de steen met een locomotief van de E.D.S. naar de hoek van de Stationsstraat gebracht.


Op 1 september 1925 is deze kei tot 'Hoogeveense Kei' gedoopt. In 1955 lag de steen in de weg en werd hij opnieuw verplaatst. Met zwaar materieel is de steen vervolgens weer naar de huidige plaats gebracht.


Op de hoek Willemskade/Brinkstraat stond vanaf 1911 tot 28 mei 1972 het bankgebouw van de AMRO-bank. Aage M., de meesterkraker, veroorzaakte brand toen hij met zijn thermische lans de kluis wilde kraken. Hij moest zijn poging daartoe opgeven en de benen nemen. De brand veroorzaakte echter zoveel schade aan het gebouw dat het moest worden afgebroken.De Hoogeveense Kei, hoek Brinkstraat/Willemskade
De Hoogeveense Kei, hoek Brinkstraat/Willemskade
De Hoogeveense Kei, hoek Brinkstraat/Willemskade