Yestermap

Schippersmonument Hoofdstraat (zuid) Hoogeveen

1982

Historische panden in de Hoofdstraat van Hoogeveen

Het Schippersmonument


Bouwjaar: 1982

Gemaakt door: Arie Teeuwese


Het schippersmonument is gemaakt door Arie Teeuwisse te Amsterdam en onthuld op 24 november 1982 door dr.ir. A.P. Oele, Commissaris der Koningin in de provincie Drenthe, op de hoek van de Hoofdstraat en de Bentinckslaan tegenover de Gereformeerde Kerk. Het is een herinnering aan en het tot uitdrukking brengen van waardering voor de Hoogeveense schippers in het verleden. Op de steen staat de tekst: 'Het varen was mijn ambt, op het water moest ik bouwen, wij konden volk en schip aan God den Heer vertrouwen.'


Na de renovatie en aanleg van de Cascade heeft het een plaats gekregen aan het begin van de geschiedenis van Hoogeveen, het Kruis.

Hoogeveen was een belangrijke schippersplaats, maar is nooit de grootste geweest. Schipper als beroep kwam voornamelijk vanaf de 19e eeuw op, toen de tonnage van de schepen groter werd. Vooral na de verbreding, verbetering en verdieping van de vaart, midden 19e eeuw.


De volgende ‘kaalslag’ deed zich voor bij de omslag van houten naar ijzeren schepen. Veel schippers gaven de schipperij eraan en zochten emplooi aan de wal. De Hoogeveense turfvaart behoorde toen echter al tot het verleden.



Schippersmonument Hoofdstraat (zuid) Hoogeveen
Schippersmonument Hoofdstraat (zuid) Hoogeveen