Yestermap

Park Dwingeland, Bentinckslaan, Hoogeveen

1928

Bentinckslaan Hoogeveen

Park Dwingeland


Mr. Jan Wessels Boer was kantonrechter in Hoogeveen. Hij stamde af van een geslacht van schippers, verveners, boeren en andere notabelen. Als kantonrechter sprak hij zijn Hoogeveense kornuiten vaak in het Oogeveins aan. Hij woonde in het herenhuis 'Dwingeland' aan de Bentinckslaan.


Het park Dwingeland is een geschenk van hem aan de gemeente Hoogeveen. Het onroerend goed gelegen aan de Bentincksdijk, groot 0.98.33 ha met de daarop staande woning 'Dwingeland', werd geschonken onder de voorwaarde dat het als openbare wandelplaats zal worden ingericht.


De gemeenteraad is in haar vergadering van 2 augustus 1928 zonder hoofdelijke stemming akkoord gegaan. Eventuele plannen om veranderingen aan te brengen in de bestemming van dit park zijn dan ook strijdig met dit in 1928 genomen besluit.


De huizen hier aan de Bentinckslaan zijn gebouwd met een overwegend strakke baksteenarchitectuur zoals deze vooral in de traditionele bouw van de jaren 30 werd gebruikt. Schuin tegenover het park staat de Christelijke Gereformeerde Kerk met pastorie. De huizen hier in de buurt zijn typische arbeiderswoningen. Verderop in de straat staan herenhuizen in diverse stijlen, waaronder Delftse School en Haagse School. Een aantal panden hebben elementen van de Amsterdamse School.


Park Dwingeland, Bentinckslaan, Hoogeveen
Park Dwingeland, Bentinckslaan, Hoogeveen
Park Dwingeland, Bentinckslaan, Hoogeveen