Yestermap

Van Echtenstraat 37-39

1783

Historische panden Van Echtenstraat Hoogeveen

Bouwjaar 1783

Bouwstijl Hollands traditioneel


Het huis is gebouwd als pastorie voor de kerk. De oorspronkelijke pastorie uit de 17e eeuw stond aan de Hoofdstraat (later de Dekkerpassage). Toen Hoogeveen een tweede predikant kreeg had men een probleem. Voor de nieuwe dominee, dominee Nederbosch, werd in eerste instantie iets gehuurd aan de Hoofdstraat, maar dit functioneerde niet.


Er werd dan ook besloten om een tweede pastorie te bouwen, en wel bij de kerk. Bij de pastorie kwam een uitgebreide tuin, met (nieuw voor die tijd) aardappelen. Het bestek van de pastorie is bewaard gebleven in het archief. Het pand zou dus helemaal teruggebracht kunnen worden in de oorspronkelijke 18e eeuwse kleuren. In het aanzicht is het nog een van de meest authentieke panden van Hoogeveen.


De pastorie is half op de joodse en half op de algemene begraafplaats gebouwd. Beide begraafplaatsen zijn overigens nooit geruimd. Aan de oostzijde van de pastorie is nog een klein gedeelte van de joodse begraafplaats te zien. Hier staan de oudste grafzerken van Hoogeveen. Het voetpad ligt over de joodse begraafplaats en is aangelegd na 1945. Toen waren er geen joden meer over in Hoogeveen om te protesteren tegen de aanleg van dit trottoir. (Inmiddels is het trottoir verlegd)


In de jaren 50 werden hier op de zondagavonden bijeenkomsten gehouden voor de schippersjeugd. Deze avonden werden verzorgd onder verantwoordelijkheid van de hervormde, gereformeerde, christelijk-gereformeerden en gereformeerd vrijgemaakte kerken.


In de 20ste eeuw werd een nieuwe pastorie gebouwd achter de oude. Architect was Carmiggelt. De functie van deze pastorie is veranderd in kosterswoning en wordt nu verhuurd. Er is nu een kantoor in gevestigd.


Van Echtenstraat 37-39
Van Echtenstraat 37-39