Yestermap

Voormalige varkensmarkt, hoek Brinkstraat/Willemskade Hoogeveen

1890

Historische panden Brinkstraat Hoogeveen

Hier, voor op de Willemskade/hoek Brinkstraat werd vroeger op zaterdagavond de varkensmarkt gehouden. De veemarkt was een tijd lang aan de Kerkstraat maar was later hier ook aan de Willemskade rechts. Hoogeveen had vroeger ook een Eiermarkt. Die werd gehouden aan de zuidkant van Hoogeveen, bij het Kruis.


De biggenhandel werd een lucratieve bezigheid na de aanleg van het station in 1874. Vanaf toen kon de handel snel worden getransporteerd. Meppel en Hoogeveen strijden om de titel van de plaats met de grootste biggenmarkt van Nederland.


De biggen werden overigens vooral verhandeld voor de export. Vooral Groot-Brittannië was een dankbare afnemer van biggen- en varkensvlees. Ook varkenshandel Van Velzel aan de Hoofdstraat was zo’n bedrijf dat kon meeliften op de populariteit van het Nederlandse varkensvlees.


Hier voorop aan de Willemskade stond het café Hummel en daarnaast de Stoomvermicellifabriek 'De Adelaar'. In de volksmond werd de fabriek wel de 'pierenfabriek' genoemd en de meisjes die er werkten 'pierendreisters'.

Daarachter stond de molen van Reinders. In de verte, voorbij het marktplein, lag vroeger de Wilhelminabrug over het Noordsche Opgaande.


De Hoogeveensche Vaart liep tot 1947 door de Hoofdstraat van Hoogeveen. Het Noords Opgaande liep door tot het huidige Noordscheschut. Zo rond1852 werd het kanaal vanaf Noordscheschut verder gegraven richting Emmen. Deze uitbreiding was broodnodig, want het gemeentebestuur voorzag rond 1840 al dat de turfwinning binnen de gemeente een aflopende zaak was. Vanaf het midden van de jaren 70 van de 19e eeuw deelde de gemeente mee dat er steeds meer turfgravers uit Hoogeveen werkzaam waren buiten Hoogeveen.


Rond 1900 was het aantal professionele turfgravers in Hoogeveen gekelderd tot een tiental. De overige turfgravers waren allemaal met de verlenging van de vaart meegetrokken, naar het oosten toe, of hadden emplooi gevonden in andere economische bedrijvigheid, waaronder kanalengraven in Duitsland, de textielindustrie in Twente. In 1925 werd al een nieuw 'Omkanaal' gegraven, meer aan de oostkant van het centrum. Pas in 1947 werd de vaart in de Hoofdstraat gedempt.


In de 17e en de 18e eeuw viel de noordkant van de huidige Willemskade onder de Marke van Pesse. Hier begon het Pesserveld.

Voormalige varkensmarkt, hoek Brinkstraat/Willemskade Hoogeveen
Voormalige varkensmarkt, hoek Brinkstraat/Willemskade Hoogeveen