Yestermap

Count Basie Orchestra in Concertgebouw Amsterdam

22-9-1956

BigbandsForever - Geschiedenis


Op 22 september 1956 trad het Count Basie Orchestra op in het Concertgebouw in Amsterdam.


Van dit unieke concert werd de CD "Blues Backstage, Count Basie Orchestra Live in Amsterdam 1956"gemaakt. Het betreft de tiende cd uit de serie Jazz at the Concertgebouw & Treasures of Dutch Jazz.


Zoals alle voorgaande schijven elk voor zich iets uitzonderlijks te melden hadden, is dat nu eveneens het geval: Count Basie zet hier met dertien stukken een van zijn beste optredens neer. Messcherp, onverbiddelijk, met rijke soli van – later – gereputeerde musici als Thad Jones, Frank Wess, Frank Foster en Joe Newman.


Tot de Tweede Wereldoorlog werd het Count Basie gekenmerkt door enthousiasme, door liefde voor jazzmuziek. Van muzikale discipline bij die gasten uit Kansas City was nauwelijks sprake. Maar het nieuwe Orchestra werkte volgens structuren.


Een ervan was het aantrekken van grote arrangeurs, onder wie Ernie Wilkins, Neal Hefti en Manny Albam. Maar ook bandlid Frank Foster, die zich later verder ontwikkelde als componist. En naast structuren was er de discipline die in vroeger tijden ontbrak.


Geen wonder dat het Count Basie Orchestra zoals dat op 22 september 1956 zijn nachtconcert in Amsterdam verzorgde, even, heel even met argusogen werd bekeken. Al vanaf de eerste klanken echter had het orkest het publiek voor zich ingenomen. Daarvan is het ongekende enthousiasme op deze cd het overtuigende bewijs.


Het concert van het Count Basie Orchestra-nieuwe-stijl was het eerste dat de zestien musici in Nederland gaven. De recensies uit die tijd spraken boekdelen.


Bron en meer informatie (ook over informatie van de CD)

* JazzNu

* Nederlands Jazz Archief (bestelwijze CD)


NB. Kijk voor meer informatie op onze website over ...

* Count Basie Orchestra

* Jazz Orchestra of het Concertgebouw


Geniet onderstaand van een ander optreden van het Count Basie Orchestra tijdens het North Sea Jazz Festival op 13 juli 1979 (World of Jazz).


Count Basie Orchestra in Concertgebouw Amsterdam