Yestermap

Zwembad De Kulk, Westlandseweg

1998

Vlaardingen

Begin negentiger jaren van de vorige eeuw bleek, dat het Kolpabad (dat in 1955, medegefinancieerd door Shell Nederland, als blijk van waardering voor woningbouw voor haar personeel, gebouwd werd) aan het einde van haar levensduur was. Het was gebouwd op een terrein aan de Broekweg, waarop eerder (ca. 1949) nog een (grote) boerderij stond, de Engelse Boomgaard.

Zo werd het eerste Binnenbad van Vlaardingen (dat overigens ook voor de na-oorlogse jaren een uitstekend en landelijk bekend staand wedstrijd-buitenbad van 50 m had) in 1997 gesloopt en werd diagonaal aan de andere zijde van het kruispunt voor ongeveer 12,5 miljoen gúlden het nieuwe zwembad De Kulk gebouwd (waarover men in 2021 trouwens alweer begint te praten over renovatie of nieuwbouw met Schiedam samen). Het jammere van deze nieuwbouw-Kulk was echter dat een buitenbad ontbrak (te duur), hoewel er voor warme dagen wel een gelegenheid was om toch buiten op de speelweide te vertoeven.

Wat veel mensen zich echter niet meer zullen herinneren is dat er op het parkeerterrein van dit nieuwe zwembad, bijna tegen de sloot langs de weg, een Recreatiegebouw van de Windmill Holland BV lag, aan de Westlandseweg 12.

In 1958 werd begonnen met de bouw van dit ontspanningscentrum voor het (oud-)personeel en voor representatieve doeleinden van de toenmalige Eerste Nederlandse Coöperatieve Kunstmestfabriek (later Windmill). Dit was een creatie van de Vlaardingse architect Jac. van der Vlis, en er werden kosten noch moeite gespaard zodat een fraai geheel ontstond.

In 1987 werd het verkocht aan de gemeente Vlaardingen, die er voor de duur van de bouw van een nieuw politiebureau aan de Deltseveerweg, tot september 1989 het politiecorps in zou huisvesten. Daarna werd het gesloopt, om een aantal jaren later daar het nieuwe zwembad De Kulk te gaan bouwen.

Op het terrein van het afgebroken Kolpabad (welke naam herinnert aan de na-oorlogse (overleden) directeur Gemeentewerken Kolpa) werd daarna een ecologisch verantwoord woonwijkje gebouwd, terwijl er later ook bij opgravingen werd ontdekt dat er vroeger een grafelijk hof zou hebben gestaan.