Yestermap

Stadhuis, Markt 11

1650

Vlaardingen

Bij de grote stadsbrand in 1574 was ook het oude stadhuis een prooi voor de vlammen. Na het einde van de 80-jarige oorlog (1648) kreeg bouwmeester Bartholomeus Drijffhout opdracht om een nieuw stadhuis te bouwen. In 1650 werd het opgeleverd.

In 1825 werden naar de smaak van die tijd de muren bepleisterd en de glas-in-lood ramen en luiken verwijderd, maar in 1913 werd het gebouw weer in oude glorie hersteld en sindsdien verschillende keren uitgebreid.

Van alle bouwfases is onder de arcade aan de linker zijde van het stadhuis (bij de ingang, onder de Burgemeesterskamer) een goed beeld te krijgen op het daar aanwezige informatiebord. Op diezelfde hoek is ook in de pilaar een standbeeld van Dirk III, graaf en grondlegger van het graafschap Holland, te zien (bekend van de Slag bij Vlaardingen, in 1018).

Aan de rechter zijkant ontstond later een poortje naar het binnenterrein van het stadhuis. Daar vlak voor is een gebouw in 1954 aangebouwd dat het gemeentelijk bureau voor huisvesting onderdak bood. Deze afdeling verhuisde in maart 1962 naar een nieuw gebouw (Gemeentelijk Woningbedrijf) aan het Emaus 31, en daarna (na het samengaan met de Patrimonium Woningstichting) vestigde het zich in de 90-er jaren (via het kantoorgebouw bij Station Oost) rond 2018 in een eigen pand naast Winkelcentrum Van Hogendorpkwartier.

Na het vertrek uit het Stadhuis-gedeelte huisde daar de laatste vestiging van het Vlaardingse kantoor van de 'Kamer van Koophandel voor Rotterdam en de Beneden Maas', dat eerder aan de Hoflaan 47 gevestigd werd toen het door afbraak van het Handelsgebouw aan de Parallelweg daar moest vertrekken en samenging met de KvK in Rotterdam. Een plastiek met een rad én de verbeelding van Mercurius herinnert nog aan haar vestiging, in de periode dat Vlaardingen de derde Havenstad (met de bijbehorende industrialisering) van Nederland was.

Aan de Dijksteeg werd een aantal karakteristieke panden gesloopt om aldaar ruimte te maken voor een Stadhuis-parkeergarage. Achter het stadhuis stond inmiddels het in 1976 gebouwde Secretariegebouw, naar ontwerp van architect Hoogstad. De gemeentebesturen in de jaren '50 en '60 waren destijds van gedachten dat Vlaardingen zou uitgroeien tot een stad van minimaal 120.000 inwoners en daarvoor was het oude stadhuis veel te klein. De twee delen van het stadhuis waren door een loopbrug met elkaar verbonden.

Als laatste bouwactiviteit geldt de afbraak van genoemd Secretariegebouw en de bouw van een kleiner, nieuw Stadskantoor, dat begin 20e eeuw veel (ook milieu-bewuster en 'energie-neutraler') verbeteringen zou brengen, met o.a. het 'papierloze kantoor' wat daarmee werd ingevoerd. Ambtenaren hebben nu geen eigen bureau meer, en kunnen via een systeem hun laptops inpluggen op een werkplek die later weer door een ander gebruikt wordt.